Svijet

Avgust bio najtopliji avgust u istoriji

Avgust bio najtopliji avgust u istoriji
Foto: Pixnio | Avgust bio najtopliji avgust u istoriji

​Avgust 2024. bio je jednako vreo kao avgust 2023. što znači da bio najtopliji avgust u istoriji. Prosječna temperatura vazduha bila je 16.82 stepena, što je 0.71 stepen više nego što je prosjek za ovaj mjesec bio između 1991. i 2020, saopštio je Servis za klimatske promjene Kopernik (C3S) Evropske unije.

"Avgust 2024. bio je 1.51 stepen topliji nego u preindustrijsko doba i ovo je 13. od 14 mjeseci u kojima su globalne temperature prevazišle 1.5 stepeni u odnosu na preindustrijsko doba. Prosječne globalne temperature u posljednjih 12 mjeseci (od septembra 2023. do avgusta 2024) najviše su za bilo koji period od 12 mjeseci" navodi se u saopštenju Kopernika.

Kada je riječ o Evropi, ovaj avgust je bio najtopliji nakon avgusta 2022. Temperature su bile 1.73 stepena više od prosjeka. Situacija je bila najgora u južnoj i istočnoj Evropi, ali je bila ispod prosjeka u Irskoj, Velikoj Britnaiji, na Islandu, zapadnoj obali Portugala i u južnoj Norveškoj.

"Tokom protekla tri mjeseca svijet se suočio sa najtoplijim junom i avgustom, najtoplijim danom u istoriji i najtoplijim ljetom na sjevernoj hemisferi. Ovaj niz temperatura povećava šanse da će 2024. biti najtoplija godina u istoriji. Ekstremni temperaturni događaji koje vidimo ovog ljeta samo će postati još intenzivniji, sa više razarajućih posljedica za ljude i planetu ako ne preuzmemo hitnu akciju da smanjimo emisiju štetnih gasova" rekla je Samanta Burdžes, zamjenica direktora Kopernika.

Promjenjena klima nastavila je da izaziva katastrofe ovog ljeta, a u Sudanu, poplave izazvane obilnim kišama pogodile su prošlog mjeseca više od 300.000 ljudi i doprinjele širenju kolere u toj ratom razorenoj zemlji.

Naučnici su takođe potvrdili da klimatske promjene izazivaju sušu na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija, i da su intenzivirale tajfun Gaemi, koji je u julu prošao kroz Filipine, Tajvan i Kinu, usmrtivši više od 100 ljudi.

Klimatske promjene izazvane ljudskim faktorom i prirodni vremenski fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu, doveli su do rekordno visokih temperatura ranije ove godine.

Kopernik je saopštio da su ispodprosječne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku prošlog mjeseca ukazivale na prelazak u La Ninju, koja je hladniji pandan El Ninju, ali su, uprkos tome, rekordno visoke temperature zabilježene u različitim dijelovima svijeta, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije