Svijet

Asanž doputovao na teritoriju SAD

Asanž doputovao na teritoriju SAD
Foto: Tanjug/AP | Asanž doputovao na teritoriju SAD

MARIJANSKA OSTRVA - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž doputovao je na teritoriju SAD na Severnim Marijanskim ostrvima, gdje bi trebalo da formalno prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju, javio je Rojters.

Asanž bi trebalo da sutra postigne dogovor sa američkim paravosuđem, a kako su naveli američki tužioci pristao je da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Vikiliks je ranije danas saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odletio iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Osnivač Vikiliksa je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog naloza za hapšenje nakon što su švedske vlasti saopštile da žele da ga ispitaju zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene.

Pobjegao je u ambasadu Ekvadora, gdje je ostao sedam godina, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade Ekvadora 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju.

Od tada je bio u londonskom zatvoru Belmarš s najstrožim obezbjeđenjem, odakle se gotovo pet godina borio protiv izručenja u Sjedinjene Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije