Svijet

Asanž će se prvi put pojaviti u javnosti nakon puštanja na slobodu

Asanž će se prvi put pojaviti u javnosti nakon puštanja na slobodu
Foto: Twitter / Printscreen | Asanž će se prvi put pojaviti u javnosti nakon puštanja na slobodu

SIDNEJ - ​Žulian Asanž, osnivač WikiLeaksa, sljedeće će se sedmice obratiti organizaciji za ljudska prava Savjeta Evrope u prvom javnom nastupu otkako je oslobođen iz britanskog zatvora, objavio je WikiLeaks u srijedu.

"Žulian će biti u Strazburu sljedeće sedmice, 1. oktobra. Biće to izuzetna pauza u njegovom oporavku jer je @COE pozvao Juliana da svjedoči za izvještaj Odbora o njegovom slučaju i njegovim širim implikacijama", rekla je Stela Asanž, Žulianova supruga, na Twitteru.

Osnivač WikiLeaksa vratio se u Australiju u junu nakon što je postigao dogovor koji mu je osigurao slobodu, ali ga je prisilio da prizna krivicu za kršenje zakona Sjedinjenih Država o špijunaži, čime je okončana dugotrajna pravna saga duga 14 godina.

Asanž će 1. oktobra dati iskaz tijelu za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu, nakon što je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PACE) u izvještaju zaključila da je on politički zatvorenik i pozvala SAD da istraže je li bio politički zatvorenik izloženi nečovječnom postupanju, prenosi "Politico".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije