Svijet

Arktik postaje vruća tema, Rusija: Branićemo naše interese

Arktik postaje vruća tema, Rusija: Branićemo naše interese
Foto: Pixnio | Arktik postaje vruća tema, Rusija: Branićemo naše interese

​MOSKVA - Rusija vidi kako NATO pojačava vježbe u vezi sa krizama na Arktiku i spremna je da brani svoje interese, uključujući i vojne, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Vidimo kako NATO pojačava svoje vježbe u vezi sa mogućim krizama na Arktiku, naša zemlja je potpuno spremna da brani svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu", upozorio je ruski ministar spoljnih poslova u intervjuu u okviru dokumentarnog filma "Sovjetski proboj", a prenosi "RIA Novosti".

Agencija podsjeća da je Ministarstvo odbrane SAD u julu objavilo ažuriranu verziju Arktičke strategije Pentagona, prema kojoj namjerava da samostalno i sa saveznicima izvede vojne vježbe na Arktiku kako bi demonstriralo svoju borbenu sposobnost i interoperabilnost.

Pored toga, prema dokumentu, SAD namjeravaju da sarađuju sa partnerima i saveznicima na Arktiku, kao i industrijskim kompanijama i lokalnim plemenima na Aljasci kako bi ojačale odvraćanje u regionu.

Iz strategije proizilazi i da SAD i njeni saveznici namjeravaju da do 2030. godine predaju u rad više od 250 savremenih višenamjenskih borbenih aviona sposobnih da izvode operacije na Arktiku.    

Pomoćnik ruskog predsjednika, predsjednik Pomorskog kolegijuma Nikolaj Patrušev izjavio je početkom septembra da Vašington i njegovi saveznici eskaliraju situaciju duž perimetra ruskih granica, neprestano testirajući odbrambene sposobnosti Moskve.     

Prema njegovim riječima, Vašington je zauzeo kurs za militarizaciju Arktika i ometanje ruskih ekonomskih aktivnosti na sjevernim geografskim širinama, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije