Svijet

Analiza Politica: Fon der Lajen jača sektor proširenja?

Analiza Politica: Fon der Lajen jača sektor proširenja?
Foto: Tanjug/AP | Analiza Politica: Fon der Lajon jača sector pšroširenja?

BRISEL – Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, poslala je pismo državama članicama EU, u kojim je od njih tražila da imenuju svoje kandidate za komesare, izjavila je portparolka Evropske komisije Arijana Podesta.

Fon der Lajen je prošle nedjelje u Strazburu rekla da će tražiti od zemalja članica da predlože po jednog muškarca i ženu kao kandidate za komesare i poručila da će njen cilj biti rodna ravnopravnost polova i u narednom sastavu Komisije.

Što se tiče same procedure izbora, kako je ranije objašnjeno iz Evropske komisije, Fon der Lajen će prvo, na prijedlog zemalja EU, usvojiti listu 26 kandidata za komesare, koju moraju da odobre lideri EU u Evropskom savjetu.

Svaka zemlja dobija po jednog komesara. Fon der Lajen se smatra izborom Njemačke, a bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koju su lideri EU imenovali za mjesto visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, predstavnikom Estonije.

Svi kandidati će morati da se pojave na saslušanjima pred relevantnim odborima Evropskog parlamenta, koji će glasati o njihovoj podobnosti za tu funkciju.

Nekoliko vlada odlučilo je da izbjegne unutrašnje sukobe tako što će zadržati svoje aktuelne komesare, pa je tako Slovačka najavila da će imenovati izvršnog potpredsjednika Maroša Šefčoviča za svog kandidata.

Prema navodima Politica, očekuje se da će Valdis Dombrovskis iz Letonije ostati pet godina u Evropskoj komisiji, kao i hrvatska komesarka Dubravka Šuica, iako je njena vlada nije još zvanično imenovala na tu funkciju.

Na mjesto komesara za klimatske akcije mogao bi da se vrati i Vopke Hoekstra iz Nizozemske, koji je u oktobru na toj funkciji zamijenio  Fransa Timermansa.

Kako će pregovori o proširenju EU na Ukrajinu biti jedan od politički najosjetljivijih pitanja Komisije, portfelj za proširenje biće jedan od najviše pozicioniranih portfelja.

Pominje se mogućnost da kandidat za komesara iz proširenje dođe iz Poljske, imajući u vidu podršku Varšave Kijevu, ali bi ta uloga mogla da stvori probleme u unutrašnjoj politici, pošto poljski poljoprivrednici nisu oduševljeni idejom o integrisanju ogromnog ukrajinskog poljoprivrednog sektora u EU.

Prema nekim predviđanjima, Francuska bi mogla da dobije ekonomski portfelj, koji će pomoći u usmjeravanju industrijske agende bloka u suočavanju sa konkurencijom iz SAD i Kine, potencijalno uz nadzor nad oblastima u kojima Brisel ima jaku moć kao što su trgovina i konkurencija.

Ključno pitanje je da li će Fon der Lajen odlučiti da udovolji liderki desnice u Evropskom parlamentu i italijanskoj premijerki Đorđi Meloni tako što će glavni posao dati Italijanu iz njenog tabora ili će odlučiti da joj ostavi joj simboličniji novi portfelj nadležan za Mediteran.

Predsjednica Komisije će od sredine avgusta početi da intervjuiše nove kandidate za komesare, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije