Svijet

Amerika smanjuje broj vojnika u Iraku

Amerika smanjuje broj vojnika u Iraku
Foto: Tanjug/AP | Amerika smanjuje broj vojnika u Iraku

VAŠINGTON - Desetogodišnja misija američke vojske u borbi protiv grupe Islamska država u Iraku biće okončana tokom iduće godine i preći sa međunarodne koalicije na bilateralno odbrambeno partnerstvo između Vašingtona i Bagdada, potvrdili su zvaničnici administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Taj potez je uslijedio 10 godina nakon što su SAD osnovale zajedničku radnu grupu, rekavši da je ona potrebna za poraz ostatka grupe, koja je nekada vladala nad skoro osam miliona ljudi koji žive na više od 100.000 kvadratnih kilometara teritorije u Iraku i Siriji, piše "Washington Times".

Zvaničnici iračke vlade saopštili su ranije ovog mjeseca da će američka vojna misija biti značajno smanjena do 2026. godine i da će mali broj njenih snaga ostati u regionu Kurdistana u Iraku.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku koji savjetuju i pomažu iračkim bezbjednosnim snagama u njihovoj kampanji protiv IS. 

Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da ima smisla da se ponovo procijeni misija koalicije u Iraku nakon 10 godina, prenosi Euronews.

Iako će sadašnje raspoređivanje američkih snaga završiti svoj rad u Iraku u septembru 2025, misija koalicije protiv IS u Siriji koja djeluje iz baza unutar iračkog kurdskog regiona, raspoređivanje koje je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa pokušala da zatvori, nastaviće se do septembra 2026.

Bajdenova administracija neće saopštiti koliko će američkih vojnika ostati u Iraku sa novom misijom bilateralnog sporazuma i da li će neke snage biti prebačene da učestvuju u operaciji čiji će fokus biti na Siriji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije