Svijet

Amerika se sprema za veoma opasan uragan

Amerika se sprema za veoma opasan uragan
Foto: Pixnio | Amerika se sprema za veoma opasan uragan

​FLORIDA - Uragan Helene nastavlja jačati dok se kreće prema američkoj obali Meksičkog zaliva. Uragan prve kategorije vjerovatno će prerasti u opasan uragan četvrte kategorije kad večeras prema lokalnom vremenu stigne do Floride.

Službene prognoze i upozorenja kažu da će oluja biti katastrofalna i opasna po život.

Guverneri američkih saveznih država Floride, Džordžije, Sjeverne Karoline, Južne Karoline i Virdžinije proglasili su vanredno stanje prije nego što se oluja obruši na kopno. Meksičko poluostrvo Jukatan i turistička odmarališta Kankun i Kozumel bili su pošteđeni velike štete jer je uragan uglavnom zaobišao meksičku sjeveroistočnu obalu, piše "BBC".

Olujne kiše izazvale su poplave u dijelovima meksičke savezne države Kvintana Ru. Snimke koje su prenijeli turisti i lokalno stanovništvo u Kankunu prikazuju autobuse koji pokušavaju proći kroz poplavljene ulice u području gdje se nalaze mnogi gradski hoteli.

Guverner ove meksičke regije rekao je da nije bilo žrtava, a zvaničnici su izvijestili da se snabdijevanje strujom ponovo uspostavlja u područjima gdje je bila prekinuta.

Maksimalni vjetrovi Helene povećali su se na 140 km/h. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je da se uragan prve kategorije kreće prema sjeveru kroz Meksički zaliv brzinom od 19 km/h i očekuje se da će brzo jačati. Vjerovatno će izazvati katastrofalne vjetrove i olujne valove na obalama Meksičkog zaliva. Uraganima treba temperatura površine mora veća od 27 Celzijusovih stepeni da bi se formirali.

Trenutno su vode Meksičkog zaliva na 30-32 stepena, odnosno dva stepena iznad normale za ovo doba godine.

To će pojačati razvoj Helene i dovesti do onoga što meteorolozi zovu "brzo intenziviranje". NHC očekuje da će Helene dostići maksimalnu snagu kao velik uragan četvrte kategorije neposredno prije nego što u četvrtak naveče po lokalnom vremenu stigne u okruge Big Bend Tejlor, Džeferson i Vakula. NHC je pozvao stanovništvo da požuri s pripremama kako bi zaštitili živote i imovinu prije dolaska uragana.

Kancelarija Nacionalne meteorološke službe u Talahasiju objavio je da bi valovi uzrokovani olujom u Apalači Beju na Floridi mogli dostići visinu i do šest metara. Takvi valovi smatraju se katastrofalnima i opasnima po život. Olujni udari takođe mogu biti opasni po život i kako se poplavne vode budu kretale od obale prema unutrašnjosti.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Talahasija na Floridi takođe je upozorio stanovnike da budu spremni. "Nemamo više vremena. Budite svjesni šta nam se sprema jer smo na ivici onoga što bi mogao biti istorijski događaj", rekao je gradonačelnik Džon Dejli.

U Atlanti će sve javne škole biti zatvorene u četvrtak i petak. Republikanski kandidat za potpredsjednika J. D. Vens otkazao je dva okupljanja u Džordžiji planirana za četvrtak. "Po cijelom jugoistoku SAD-a oluja bi mogla izazvati katastrofalne i potencijalno po život opasne bujice i urbane poplave", ističe NHC. Očekuje se da će uragan na jugoistoku SAD-a donijeti do 25 cm kiše po četvornom metru.

Upozorenje na poplave izdano je za područje od Floride do Tenesija, a predviđa se da će najteže biti pogođena regija Big Bend na Floridi. Big Bend je 2023. pogodio uragan Idalia, a prošli mjesec uragan Debi.

Floridski odjel za upravljanje hitnim situacijama objavio je popis okruga u kojima su izdane naredbe za dobrovoljnu ili obaveznu evakuaciju uoči Helene, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije