Svijet

Američki NATO general: Bilo bi mudro BiH i Srbiju uvesti u NATO

Američki NATO general: Bilo bi mudro BiH i Srbiju uvesti u NATO
Foto: Tanjug | Američki NATO general: Bilo bi mudro BiH i Srbiju uvesti u NATO

Srbija postaje žarište sukoba velikih sila, a EU i NATO je mogu dovesti u okrilje Zapada, smatra Džejms Stavridis, bivši admiral američke mornarice i bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a.

Stavridis, koji je napisao tekst pod nazivom 'Kako zadržati Putina i Sija podalje od Balkana' za ugledni Bloomberg, Balkan naziva "komplikovanim" područjem, upozorivši na dosadašnje tendencije ignorisanja nacija na Balkanu "sve dok ne eruptiraju".

Kako piše N1, Srbiju vidi kao ključnu tačku, a njenog predsjednika kao ključnu figuru figuru u regiji, a veći angažman NATO-a, koji bi se između ostalog ogledao u većoj prodaji zapadne vojne tehnologije, razmjenama i obukama, kao "pametnim načinom" ulaska u regiju. Takođe, ističe, dovođenje Srbije i BiH u savez je i moguć i mudar potez.

Autor smatra kako “ne iznenađuje da je Balkansko poluostrvo i dalje puno napetosti, posebno na granici Srbije i Kosova i u Bosni i Hercegovini, gdje se klima nezgodna trojna vlada sastavljena od pravoslavnih Srba, rimokatolika Hrvata i muslimanskih Bošnjaka”.

“Bosna i Hercegovina je još u neredu, ali u određenoj mjeri kada se dogodi potencijalno eksplozivan događaj, strane ne posežu za svojim lovačkim puškama, već traže posredovanje u EU. Puno manja misija NATO-a tamo pomaže u održavanju pokrića (nažalost, gotovo 100 tih pripadnika mirovnih snaga povrijeđeno je u neredima etničkih Srba na Kosovu prošle godine)”, naglašava bivši vojni zvaničnik s dugogodišnjim iskustvom u regiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije