Svijet

Američke komšije o uhapšenom Mrndžiću: Nismo znali šta se dešava, u šoku smo

Američke komšije o uhapšenom Mrndžiću: Nismo znali šta se dešava, u šoku smo
Foto: Screenshot/© google maps | Američke komšije o uhapšenom Mrndžiću: Nismo znali šta se dešava, u šoku smo

BOSTON - Specijalni agenti Ministarstva za unutrašnju bezbjednost SAD uhapsili su u srijedu Kemala Kemu Mrndžića (51) u njegovoj kući u Svompskotu, blizu Bostona.

Federalci kažu da je Mrndžić bio službenik bezbjednosti u zloglasnom zarobljeničkom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gdje su srpski zatočenici ubijani, te sistematski izgladnjivani, mučeni i zlostavljani.

Mrndžić je optužen za falsifikovanje i prikrivanje materijalnih činjenica od vlade SAD; korišćenje američkog pasoša stečenog na prevaru; i posjedovanje i korišćenje potvrde o naturalizaciji stečene na prevaru i kartice socijalnog osiguranja stečene na prevaru. Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom u Bostonu, tačnije pred glavnim sudijom za prekršaje M. Pejdžom Kelijem pušten uz kauciju od 30.000 dolara.

Ipak, kako je održavao svoj tajni život u Sjedinjenim Američkim Državama svima je enigma, posebno njegovim komšijama u Svompskotu, nedaleko od Bostona. Mnogi od njih su šokirani upadom federalaca u njihovu zgradu, koja više podsjeća na penzionerski dom. Jedan od komšija kaže da nije imao pojma da im u zgradi živi čovjek povezan sa ratnim zločinima. Štaviše, iako je vidio upad policije nije znao šta je razlog, sve dok mu novinari nisu rekli o čemu se radi:

“Ono što ja znam, jeste da su imali nalog, došli su u oklopnom vozilu, odmah sam znao da je nešto “veliko” u pitanju”; rekao je jedan od komšija za američke medije. “Onda su uključili razglas preko kojeg se čulo:’Stan 1N, izađite napolje, imamo nalog’, i onda je uhapšen. Policija je ostala oko dva sata, pretraživali su stan”, rekao je ovaj komšija.

Druga komšinica Mrndžića, koja živi na istom spratu, kaže da je riječ o zgradi u kojoj uglavnom žive ljudi iz Istočne Evrope, koji imaju problema da se integrišu u društvo. Istina o mračnoj prošlosti njenog komšije bila je nevjerovatan šok za nju:

“Ludo, potpuno ludo, nisam ništa znala o tome”, rekla je ona i dodala:

“Vjerovatno je mislio:’Ok, prošlo je 30 godina, izvukao sam se', ali ne, nije”, kaže ona.

Pošto su prevarili američke imigracione vlasti, Mrndžić i njegova supruga stigli su u Sjedinjene Države 4. marta 1999. godine, navodi se u prijavi. Nastanio se u Linu, Masačusets i ubrzo kasnije dobio karticu socijalnog osiguranja.

Mrndžić je dobio status stalnog boravka u oktobru 2008, naturalizovan je kao američki državljanin aprila naredne godine. Američki pasoš je dobio dva mjeseca kasnije.

Za korišćenje lažno dobijenog pasoša i lažno stečenog sertifikata o naturalizaciji predviđena je kazna do 10 godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Za svaku od dvije preostale optužbe, maksimalna kazna prema statutu je pet godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Kazne izriče sudija saveznog okružnog suda na osnovu smjernica i statuta Sjedinjenih Država koji regulišu određivanje kazne u krivičnom predmetu.

Povezana vijest:

U Bostonu uhapšen čuvar zloglasnog logora Čelebići

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije