Svijet

Albanija otvorila prvi klaster u pregovorima sa EU

Albanija otvorila prvi klaster u pregovorima sa EU
Foto: Tanjug | Albanija otvorila prvi klaster u pregovorima sa EU

​LUKSEMBURG - Na međuvladinoj konferenciji između Albanije i Evropske unije, koja je održana u Luksemburgu, otvaranjem prvog klastera otpočeli su pregovori Albanije o članstvu u EU.

Prvi klaster odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbjednost, javne nabavke, statistiku i finansijsku kontrolu i oblasti koje se tiču funkcionisanja demokratskih institucija, reforme javne uprave i ekonomskih kriterijuma.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je ubrzanje procesa proširenja EU prema zapadnom Balkanu na vrhu agende mađarskog predsjedavanja Savjetom EU i naglasio da je u evropskom interesu da se ubrza proširenje EU na zapadni Balkan.

"Sa druge strane, potrebno je preduzeti hitne korake kako bi se održao kredibilitet politike proširenja. Smatramo da je politika proširenja jedna od najvažnijih politika EU", rekao je Sijarto.

Šef diplomatije Mađarske ocijenio je da je neprikladno što je "prosječno vrijeme čekanja zemalja kandidata na zapadnom Balkanu" promašilo 15 godina i istakao da sada mora da se ubrza procedura proširenja EU.

Albanski premijer Edi Rama ocijenio je da je otvaranje Klastera 1 važan dan i od istorijskog značaja za Albaniju i njen narod, ali i za EU, prenosi RTS.

"EU je potrebna zapadnom Balkanu onoliko koliko je zapadni Balkan potreban EU", rekao je Rama i dodao da je jedna stvar ista među svih šest partnera sa zapadnog Balkana, a to je da žele da budu dio Unije.

Ovo je druga međuvladina konferencija između EU i Albanije otkako je ta zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU 2014. godine.

Evropske integracije Albanije ranije su bile povezane s evropskim integracijama Sjeverne Makedonije, ali su ambasadori država članica EU u septembru odlučili da odvoje put Tirane i Skoplja ka članstvu u EU zbog spora Skoplja i Bugarske, koji je uticao na napredak Tirane u procesu pristupanja EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije