Obrazovanje

Za spremanje dva đaka malo i prosječna plata

Za spremanje dva đaka malo i prosječna plata
Foto: N.N. | Za spremanje dva đaka malo i prosječna plata

BANJALUKA, PRIJEDOR - Do polaska u školu ostalo je manje od mjesec, a da bi roditelji spremili dva đaka za školu, odnosno kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, potrebno je i više od prosječne plate koja je u junu iznosila 1.400 KM.

Naime, osim nabavke udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupovina mjesečnih karata, opreme za fizičko vaspitanje, kao i nove odjeće i obuće.

U knjižare širom Srpske gotovo svi udžbenici su stigli, a za pojedine komplete potrebno je izdvojiti preko 250 maraka, dok sveske, školski pribor, pristojna torba i pernica koštaju najmanje 200 KM.

U jednoj od knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske u Banjaluci, gdje su udžbenici za sve osnovce besplatni, istakli su da su roditelji iz drugih lokalnih zajednica već krenuli u nabavku knjiga i pribora.

"Pojedini udžbenici još nisu stigli jer je i ove godine bilo izmjena, konkretno za osmi razred, tako da očekujemo da bi sljedeće sedmice sve knjige trebalo da imamo u ponudi", kazali su iz ove knjižare.

Kako su rekli, komplet knjiga za peti razred košta 145 KM, dok za šesti 233 KM, uključujući i školski geografski atlas.

"Komplet knjiga za sedmi razred košta 220 maraka, za osmi 255 i za deveti 229 KM", kazali su iz ove knjižare i dodali da su sveske, školski pribor i oprema skuplji nego prethodnih godina.

"Sveske A4 koštaju od 3,75 KM, male sveske su 1,60 KM, flomasteri od šest maraka pa naviše, drvene bojice od pet maraka", kazali su u ovoj knjižari.

Prema njihovim riječima, po udžbeniku za srednje škole potrebno je izdvojiti od 9,90 do 12 KM. Osim udžbenika i pribora, đacima je za polazak u školu potrebna i nova odjeća i obuća. U jednom banjalučkom butiku kažu da roditelji već dolaze sa djecom i biraju odjeću.

"Uglavnom se kupuju patike, trenerka, duks i po nekoliko majica, tako da bukvalno odjednom plate i više od 300 KM za jedno dijete" , kazali su iz ovog butika.

Lidija J. iz Gradiške, majka dvoje školaraca, ističe da su troškovi polaska u školu preveliki za roditelje sa prosječnim primanjima.

"Iako i suprug i ja radimo i imamo solidne plate, opremanje za školu nam stvara veliki stres. Djeca većinom nasljeđuju udžbenike jedni od drugih, ali pribor i garderobu im uvijek kupujemo. Nisam još kupila ni pola onoga što im treba, a potrošila sam više od 700 KM", ispričala je ova majka.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" da se roditelji nerijetko i ne usuđuju otići na godišnje odmore upravo zbog svih troškova koji ih očekuju u septembru.

"To je jedan dodatni udar na džep potrošača, onih koji imaju učenike u svom domaćinstvu. Tamo gdje je dvoje-troje djece, problem je još veći", naglašava Marićeva.

Kako je rekla, danas su veliki izdaci za roditelje koji imaju dva školarca, jer kako kaže, knjige se još uvijek kupuju, a naravno i sveske.

"Pored toga i pojedini nastavnici i profesori dosta izmišljaju da moraju biti velike sveske sa crnim koricama i tako dalje, to je postalo veliko opterećenje za bilo koju porodicu sa školarcima", pojasnila je Marićeva.

Kazala je da je danas za opremanje jednog školarca potrebno dosta više novca nego ranije.

"Knjige nisu ispod 150 KM, uz to sveske koštaju oko 60 maraka, plus da se obuku, obuju", kazala je Marićeva i dodala da je postalo zabrinjavajuće koliko sve košta da bi se opremio đak za školu.

Kako je rekla, i među djecom su drugačiji trendovi i apetiti, pa se pred roditelje postavi i zahtjev za patike "koje svi nose", a koje su po 200 pa i 300 KM.

"Samim tim pratimo neko pomodarstvo koje nismo u mogućnosti ispratiti novcem, pa se zadužujemo na razne načine samo da bismo bili u trendu, a ne zato što je to potrebno", kazala je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije