Obrazovanje

Univerzitet u Banjaluci punopravan član Akros alijanse

Univerzitet u Banjaluci punopravan član Akros alijanse
Foto: unibl.org | Univerzitet u Banjaluci punopravan član Akros alijanse

BANJALUKA - Univerzitet u Banjaluci (UNIBL) postao je punopravan član Akros alijanse koja je u prethodnom Erazmus+ pozivu odobrena za finansiranje od strane Evropske komisije.

Akros alijansa okuplja deset evropskih univerziteta, od kojih je devet punopravnih partnera, a pored Univerziteta u Banjaluci, čine je Tehnološki univerzitet iz Bjalistoka, Tehnološki univerzitet iz Kemnica, Univerzitet iz Krajove, Univerzitet iz Đirone, Univerzitet iz Nove Gorice, Univerzitet iz Perpinjana, Univerzitet iz Udina i Univerzitet Angel Kančev iz Rusea, kao i jedan pridruženi partner "Ivan Franko" nacionalni Univerzitet u Lavovu.

Misija alijanse je da studentima pruži istinsko iskustvo evropskog učenja, baveći se jedinstvenim izazovima u pograničnim regionima kroz prekograničnu saradnju. S druge strane, cilj je da se njeguje i održava okruženje za cjeloživotno učenje, a koje zadovoljava različite akademske i profesionalne potrebe, obezbjeđujući fleksibilnost za prilagođavanje individualnim životnim situacijama.

Pored toga, osnovni ciljevi su usmjereni na proširivanje i jačanje saradnje na svim nivoima visokog obrazovanja, osnaživanje internacionalizacije i digitalizacije, kreiranje zajedničkih studijskih programa, uspostavljanje kvalitetnije saradnje između akademske zajednice, privrede i civilnog društva, i mnoge druge aktivnosti, a sve u cilju postizanja osnovne ideje koja glasi – visoko obrazovanje bez granica.

Takođe, ono što je važno naglasiti jeste i to da su upravo navedeni ciljevi alijanse u skladu sa osnovnim ciljevima i Strategijom razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, koji, između ostalog, podrazumijevaju internacionalizaciju i inoviranje studijskih programa kao neke od najznačajnijih aktivnosti.

Akros alijansa predviđa organizaciju ljetnih škola, e-kampus, manifestaciju "Nedjelja evropskih univerziteta", ali i niz drugih aktivnosti.

Sve aktivnosti vezano za Akros počinju od 1. januara 2025. godine, a prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL prof. dr Kristina Pantelić Babić trenutno se nalazi na radnom sastanku alijanse na Univerzitetu u Đironi, gdje je u toku priprema konzorcijskog ugovora i ostalih aktivnosti vezanih za što bolju realizaciju predviđenih radnih paketa.

Šta su univerzitetske alijanse?

Univerzitetske alijanse kao što je Akros se odobravaju u okviru akcije Evropski univerziteti, koja predstavlja poseban dio kategorije Partnerstva za izvrsnost. Akcija Evropski univerziteti podržava uspostavljanje alijansi visokoškolskih ustanova koje će prekograničnu saradnju dovesti na viši nivo kroz razvoj zajedničkih dugoročnih strategija za izuzetno obrazovanje, istraživanje i inovacije zasnovane na zajedničkoj viziji i vrijednostima.

Važno je naglasiti da je UNIBL prvi i jedini univerzitet iz Republike Srpske koji je postao punopravan član jedne alijanse evropskih univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije