Obrazovanje

UNIBL dobija Centar za inovacione projekte inženjerske prakse

UNIBL dobija Centar za inovacione projekte inženjerske prakse
Foto: D.Desnica | UNIBL dobija Centar za inovacione projekte inženjerske prakse

BANJALUKA - Sporazum o specijalnim vezama između Univerziteta u Banjaluci (UNIBL) i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje (TUTE) iz Tjenđina, a koji između ostalog predviđa otvaranje Centar za inovacione projekte inženjerske prakse, potpisan je 29. juna.

Sporazum su u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta, u prisustvu ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željka  Budimira i zamjenice gradonačelnika Tjenđina Džang Li, potpisali su rektori dva univerziteta Radoslav Gajanin i Dženg Ćingčun.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin pojašnjava da Sporazum o specijalnim vezama, podrazumijeva otvaranje Centra za inovacione projekte inženjerske prakse, a koji će biti posvećen tehničkim naukama i inovacionim projektima u oblasti prakse.

On je dodao da će se zahvaljujući Centru inovirati tehnologije u oblasti inžinjerskih nauka i primjene u edukaciji studenata.

Rektor je izrazio nadu da će aktivnosti tog centra biti slične onima koje ima Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci.

Između ostalog on je podsjetio da je saradnja sa Univerzitetom u Tjenđinu počela 2017. godine osnivanjem Konfucijevog instituta, koji je iz godine u godinu rastao, te Kinu približio Srpskoj po jeziku, kulturi, običajima i ekonomskim dešavanjima.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir naglašava da je otvaranjem Konfucijevog instituta, a sada i Centra za inovacione projekte inženjerske prakse, stvorena duboka saradnja u visokom obrazovanju.

"U saradnji sa velikim zemljama i kompanijama kao što je Kina i sa gradom Tjenđin sa kojim je uspostavljena partnerska saradnja, mi ćemo našim tehničkim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci moći da pomognemo da steknu nova iskustva i praske", rekao je Budimir.

Kineski direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Luo Sjaoru rekao je Institut predstavlja platformu i most saradnje između dvije zemlje i dvije visokoškolske ustanove - UNIBL i TUTE.

Po njegovim riječima na taj način se dodatno produbljuje saradnja između dva univerziteta.

Pored predstavnika kineske delegacije, ovom potpisivanju prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci Milica Balaban i Dalibor Kesić, kao i predsjednica Upravnog odbora univerziteta Biljana Antutnović, te prodekan Mašinskog fakulteta Stevo Borojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije