Obrazovanje

Treći upisni rok šansa za popunjavanje amfiteatara u Srpskoj

Treći upisni rok šansa za popunjavanje amfiteatara u Srpskoj
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Treći upisni rok šansa za popunjavanje amfiteatara u Srpskoj

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Drugi upisni rok koji je održan danas na Univerzitetu u Banjaluci i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu bila je prilika za više od 400 brucoša da se upišu na fakultet.

Nakon prvog i drugog upisnog roka sve je izvjesnije i održavanje trećeg na oba univerziteta.

Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci, istakao je za "Nezavisne novine" da je oko 190 kandidata danas pristupilo polaganju prijemnog ispita za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2024/25. godini.

"Ono što je već izvjesno jeste da će biti i treći upisni rok na Univerzitetu do kraja ovog mjeseca, odnosno do početka nove akademske godine. Svakako i za treći upisni rok ostaće budžetskih mjesta, tako da svim kandidatima koji se odluče za treći upisni rok na Univerzitetu u Banjaluci toplo savjetujemo da prvenstveno biraju slobodna budžetska mjesta, jer budžetska mjesta znače besplatno školovanje, odnosno školovanje o trošku Republike Srpske", rekao je Stanković.

S druge strane, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu je za upis u drugom upisnom roku bilo prijavljeno 235 kandidata za studiranje na srpskom i stranim jezicima.

"Nekoliko članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Medicinski fakultet, Saobraćajni fakultet, Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti i Pravni fakultet, zatražiće i proširivanje upisnih kvota. Fakulteti/akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji u drugom upisnom roku ne upišu planirani broj studenata mogu organizovati i treći upisni rok po rasporedu koji sami utvrde, a na način da se upis studenata završi do 30. septembra 2024. godine", istakli su iz ovog univerziteta za "Nezavisne novine" i dodali da prema dosadašnjim podacima očekuju povećanje broja studenata u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ističe za "Nezavisne novine" da je danas održan prijemni ispit u okviru drugog upisnog roka, a devet kandidata je ispunilo uslove upisa.

"Napravićemo i treći upisni rok, mada smo zadovoljni u konačnici", kaže on i dodaje da su do sada upisali preko 70 studenata na tri studijska programa.

Najveće interesovanje je, kako kaže, kao i u regionu, za računarstvo i informatiku.

"Ove godine je izuzetno dobro interesovanje i za automatiku i elektroniku, dok je za elektroenergetiku interesovanje bilo solidno.

Kako je dodao, iako ne očekuju veliki broj kandidata na trećem upisnom roku, ipak će ga organizovati.

Drugi upisni rok održan je i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, a prema riječima dekana Saše Čvore, oni su zadovoljni zainteresovanošću kandidata, a danas ih je na prijemnom ispitu bilo 26.

"S obzirom na to da nismo popunili sva mjesta na građevinarstvu i geodeziji, imaćemo još jedan upisni rok", istakao je Čvoro za "Nezavisne novine".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije