Obrazovanje

Susret bivših učenika Osnovne škole u Turjaku: Pola vijeka od đačkog rastanka

Susret bivših učenika Osnovne škole u Turjaku: Pola vijeka od đačkog rastanka
Foto: Ustupljena | Susret bivših učenika Osnovne škole u Turjaku: Pola vijeka od đačkog rastanka

GRADIŠKA – U Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u Turjaku, sastali su se bivši učenici koji su školovanje završili prije pedeset godina.

Na prozivku i školski čas došli su sa svih strana svijeta.

"Obradovali smo se svakom susretu. Godinama i decenijama nismo se vidjeli, čuli, životni putevi odveli su nas na različite strane. Zdravko Pranjić doputovao je iz Minesote, Josip Pranić došao je sa ostrva Vir u Hrvatskoj, Smilja Stanišljević je stigla iz Novog Sada. Bilo je đaka iz Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke... Ovladale su emocije, bilo je sreće i suza, a poslije školskog časa, do kasno smo, uz hranu i piće, uz pjesmu i muziku, prepričavali anegdote iz škole", kazao nam je Milan Popović.

Na spisku njegovih školskih drugova iz odjeljenja su Marica Balaban, Mirko Bjelovuk, Dragan, Dragutin, Zorka i Stojanka Gajić, Gordana Dakić, Nada Jokić, Dragoljub Ljubojević, Ljilja Matavulj, Zora Miljanović, Božana Nikić, Milan Novaković, Jovan Pejić, Dragica Suzić, Milorad i Jovanka Laloš, Vesa, Draginja i Vaskrsija Majstorović, Radenko Spasojević, Miljka i Ranka Cvijić, Milorad Čekić...

"Iz moga odjeljenja, 12 učenika je umrlo. To saznanje nas je ražalostilo. Vežu nas lijepe uspomene koje čuvamo", poručio je Milan Popović, sada penzioner.

Radio je u Sloveniji a sada najčešće boravi u Jurkovici.

U generaciji 1970/74. godina, bila su četiri odjeljenja. Razrednici su bili Ljilja Čotić, Vasilije Borković, Đuro Račić i Franjo Landeka. Na prozivci, navodi Milan Popović, bilo je nekoliko njihovih nastavnika, Rada Subotić, Zdravko Kesić, Milovan Nikolić, Draginja Milinčić...

"Osnovno obrazovanje, našu školu i nastavnike čuvamo u lijepoj uspomeni. Svi smo penzioneri, završili smo radni vijek, odradili mnoge obaveze koje je život postavio ispred nas. Dogovorili smo se, da ponovo, naredne godine u junu, dođemo u svoju školu. Sada za to imamo vremena i mogućnosti", kaže Milutin Grubešić iz Trnovca, bivši učenik škole u Turjaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije