Obrazovanje

Studentima iz višečlanih porodica uskoro besplatno studiranje

Studentima iz višečlanih porodica uskoro besplatno studiranje
Foto: UNIBL | Studentima iz višečlanih porodica uskoro besplatno studiranje

BANJALUKA – Studenti iz višečlanih porodica uskoro bi mogli biti oslobođeni od plaćanja školarina na Univerzitetu u Banjaluci sudeći prema riječima Željka Budimira, ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, koji je istakao da će Udruženje prodica sa četvoro i više djece grada Banjaluka na svoju inicijativu dobiti pozitivan odgovor.

Naime, pomenuto Udruženje je uputilo inicijativu ka nadležnom ministarstvu kako bi djeca iz višečlanih porodica bila oslobođena plaćanja školarine.

"Inicijativu sam vidio iz medija, ali reći ću preliminarno - dobiće pozitivan odgovor. Pošto sam veliki zastupnik demografskog rasta u Republici Srpskoj i sve mjere koje mogu da pomognu tome, treba da budu pozitivno riješene. Razgovarao sam i sa rektorom o tome i dekanima kod kojih je to karakteristično zbog visine školarine i pozitivno ćemo rješavati to", rekao je Budimir.

Naglasio je da se radi o djeci iz višečlanih porodica koja nisu uspjela biti na budžetu.

"Oni bi imali besplatno školovanje da su se uspjeli bolje pozicionirati na listi, međutim i ovo ćemo podržati. Na nekim fakultetima su školarine dosta visoke, a mogu reći da su i dekani pozitivno reagovali. Danas sam razgovarao sa dekanom (Rankom) Škrbićem oko toga i on je rekao isto", istakao je Budimir.

Podsjećamo, "Nezavisne novine" su juče pisale o ovoj temi, a kako je rekao Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece grada Banjaluka, dopis su uputili i nadležnom ministarstvu i Univerzitetu.

"U kontaktu sa našim članovima ustanovljeno je da djeca iz višečlanih porodica imaju poteškoće pri finansiranju redovnih studija, uzimajući u obzir situaciju u našoj državi i troškove života koji su svaki dan sve veći. Naše udruženje već niz godina traži način kako pomoći sistemu, a i društvu, da omogućimo što kvalitetniji život višečlanim porodicama", navedeno je u inicijativi.

Kako je rekao Radovanović, prihvatanje inicijative bi značilo višečlanim porodicama.

"Svaki vid pomoći dobro dođe, pogotovo kada vidite kakva je situacija", istakao je on.

Jedan od roditelja čiji je sin ove godine upisao Medicinski fakultet u Banjaluci kaže za "Nezavisne novine" da je njegov sin odmalena želio da studira medicinu. Ove godine je bio na prijemnom, međutim nije uspio da bude na budžetu, već je na samofinansiranju.

"Ja se nadam da će ljudi koji odlučuju, koji sjede u institucijama, koji govore o pronatalitetnoj politici razmisliti i ovome. Ja imam još troje djece, a tu su i škola, ljekari, život generalno, i još moram platiti školarinu 4.000 KM, a samo tokom upisa 1.000 KM. To je stvarno puno i za onoga ko ima jedno ili dvoje djece, a pogotovo za nekoga ko ima četvoro djece", kaže ovaj roditelj za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije