Obrazovanje

Srednjoškolci iz Banjaluke osvojili specijalnu nagradu na takmičenju Balkaton 5.0

Srednjoškolci iz Banjaluke osvojili specijalnu nagradu na takmičenju Balkaton 5.0
Foto: Ustupljena fotografija | Srednjoškolci iz Banjaluke osvojili specijalnu nagradu na takmičenju Balkaton 5.0

TIRANA - Tim srednjoškolaca iz Banjaluke nagrađen je specijalnom nagradom na regionalnom takmičenju Zapadnog Balkana, Balkaton 5.0, koje se održalo u Tirani.

Ovi mladi inovatori predstavili su svoju kreativnu poslovnu ideju u saradnji s ICBL-om i studijski program hemija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Ceremonija dodjele nagrada okupila je učesnike iz cijelog regiona, a tim iz Banjaluke se istakao svojom inovativnom idejom o korištenju prirodnog polimera, proteina keratina, u galenskim i kozmetičkim proizvodima.

Ovaj protein, koji Evropa uvozi iz Azije i Australije u količinama od preko 600.000 tona godišnje, mogao bi se proizvoditi i od vune organskog kvaliteta, čime bi se iskoristili resursi koji su dostupni u našoj zemlji.

Srednjoškolci su osigurali nagradu od 4.000 EURA za svoje rješenje, zajedno s još dva najbolja tima na takmičenju. ICBL je obezbijedio prostor za pripremu i obuku u izradi biznis plana, čime su učesnici dobili priliku da usavrše svoje ideje i pretvore ih u održive poslovne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije