Obrazovanje

Škole bi morale biti sigurna mjesta nade, optimizma i kreacije

Škole bi morale biti sigurna mjesta nade, optimizma i kreacije
Foto: N.N. | Škole bi morale biti sigurna mjesta nade, optimizma i kreacije

SARAJEVO – Naše misli i saučešće upućujemo porodicama onih koji su izgubili živote dok su se pripremali za početak nove školske godine u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, kao i i svima onima koji su pogođeni ovim tragičnim događajem, saopšteno je danas iz UNICEF-a i UNESCO-a povodom masakra koji se juče dogodio u školi u Sanskom Mostu.

Kako navode, iako nijedno dijete nije povrijeđeno, izazvani su osjećaji straha i uznemirenosti među učenicima, školskim osobljem i porodicama, čime će se negativno obilježiti početak nove školske godine.

"Škole bi morale biti mjesta nade, optimizma, mjesta gdje se pripremamo da kreiramo bolji svijet. Škole ne smiju biti mjesta u kojima se dešava bilo kakav oblik nasilja. Pa ipak, ovo je druga pucnjava u školi, unutar proteklih 18 mjeseci u Bosni i Hercegovini. UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini ostaju posvećeni radu sa institucijama širom zemlje kako bi osigurali sigurnost u školama. Želimo izraziti solidarnost sa lokalnom zajednicom i spremni smo da pomognemo vlastima kako bismo osigurali da škole budu mjesta u kojima se cijela zajednica, uključujući nastavnike i djecu, osjeća sigurno i podržano", navode oni.

Kako dodaju, pozivaju javnost i medije da se suzdrže od spekulacija o motivima, postavljanja i dijeljenja slika ili videa tragedije i učesnika, budući da bi sve to moglo ostaviti negativne posljedice na djecu, nastavnike, njihove porodice, kao i na širu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije