Obrazovanje

Saradnja fakulteta iz Trebinja i Novog Sada

Saradnja fakulteta iz Trebinja i Novog Sada
Foto: Vesna Duka | Saradnja fakulteta iz Trebinja i Novog Sada

TREBINJE - Efikasno stečeno znanje i što korisnije obrazovanje osnove su unapređenja svakog školstva, pri čemu je veoma važna razmjena iskustava visokoškolskih ustanova, a upravo time su se bavili profesori i studenti Fakulteta za proizvodnju i menadžment i profesori novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

U pitanju je bila trodnevna radionica koja je danas završena na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje baveći se unapređenjem visokoškolskog obrazovanja.

Nikola Luburić, docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kaže da se u obrazovanju uvijek mora odgovoriti na dva važna pitanja: šta je cilj obrazovanja, odnosno šta hoćemo da postignemo na kraju tog iskustva, te kako stići do tog cilja.

"Naša radionica se bavi ovim drugim pitanjem, kako što efikasnije postići cilj i na koji način zainteresovati i motivisati studente da daju potrebnu energiju da bi ga postigli, a za to je potrebna velika energija, pogotovo u inženjerskim disciplinama", rekao je Luburić.

Napominjući da su stalne inovacije alata, metodologija, tehnika, a u posljednje vrijeme sve više se uključuje i vještačka inteligencija, on kaže da je upravo zbog toga važno biti u toku i osposobiti studenta za rad u industriji.

"Pored ovoga, ne smiju se zanemariti fundamentalne stvari u obrazovanju koje su teže promjenjive, a na kojima treba raditi da ih približimo studentima, posebno u odnosu na svijet tehnologije koji im je mnogo interesantniji", zaključio je Luburić.

Napominjući da saradnja ove novosadske i trebinjske visokoškolske ustanove ne teče samo u ovom pravcu, on je podsjetio da u narednoj akademskoj godini na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje počinje novi studijski program - inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija, za koji je u prvom upisnom roku bila i najveća zainteresovanost.

 

 

   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije