Obrazovanje

Rekordan broj brucoša u Trebinju

Rekordan broj brucoša u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Rekordan broj brucoša u Trebinju

TREBINJE - Trebinjski fakulteti u ovoj školskoj godini koja je počela danas nastavu započinju sa rekordnim brojem brucoša, jer su povećanja zabilježena na Fakultetu za proizvodnju i menadžment i novim studijskim odsjekom, ali i na Akademiji likovnih umjetnosti.

S obzirom da je Vlada Republike Srpske za drugi upisni rok na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti odobrila upis dodatnih pet brucoških mjesta, akademska godina je za ovu visokoškolsku ustanovu počela sa rekordnim brojem studenata.

Povećan je i broj brucoša na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, pa je na fakultetima u Trebinju, koji rade u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo, ovoga oktobra generalno zabilježen veći broj brucoša u odnosu na prethodne godine.  

Veselin Brković, dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, kaže da je upisano 18  brucoša koji dolaze iz 11 gradova i četiri zemlje regiona, što im služi na ponos.

“Pošto je nakon upisnih rokova ostao jedan broj neupisanih koji su položili prijemni ispit, upućen je zahtjev nadležnima da se broj primljenih na ovu visokoškolsku ustanovu proširi i to nam je odobreno, tako da smo sa nastavom krenuli u velikom broju“, objašnjava Brković. 

Na Fakultetu za proizodnju i menadžment u Trebinju u ovoj akademskoj godini  je ukupno 31 student prve godine, a više od polovine je upisano na novi smjer inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi navode da je, nakon otvaranja novog smjera, znatno veći broj zainteresovanih za studiranje na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, koji je proteklih godina upisivao manje od 20 svršenih srednjoškolaca.

Na studijskom programu agromediteranska proizvodnja, koji u Trebinju radi u okviru Poljoprivednog fakulteta Istočno Sarajevo, u ovu akademsku godinu upisano je 16 studenata prve godine, od 20 mjesta koliko je bilo planirano, što, je kako navode, na prošlogodišnjem nivou.

Na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju akademska godina još nije počela i oni kreću u ponedjeljak, 7. oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije