Obrazovanje

Prirodne nauke na izdisaju: Mladi ne upisuju fiziku i biologiju

Prirodne nauke na izdisaju: Mladi ne upisuju fiziku i biologiju
Foto: Ustupljena fotografija | Prirodne nauke na izdisaju: Mladi ne upisuju fiziku i biologiju

BANJALUKA, PALE - Na fakultetima u Srpskoj trenutno je veoma slaba zainteresovanost za upis na studije fizike i biologije, s tim da, ako se u trećem roku ne upiše dovoljno studenata, u Zvorniku čak razmišljaju da više ne idu sa studijskim programom biologija.

Do sada su se na smjer biologija na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku upisala svega dva studenta. S druge strane, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci je ostalo 15 mjesta na budžetu na studijskom programu fizika.

Radoslav Dekić, dekan PMF-a Banjaluka, za "Nezavisne novine" potvrđuje da je najmanje upisanih na studijskim programima fizika i tehničko vaspitanje i informatika.

"Treći rok će biti već od 16. do 18. septembra, kada je predaja dokumenata, odnosno prijemni ispit, pa ćemo vidjeti kakva će biti zainteresovanost. Planirali smo da bude i četvrti upisni rok prije početka nastave. Inače, na hemiji ima upisanih studenata, a očekujemo da će i u trećem roku biti zainteresovanih. Na studijskom programu informatika, matematika, biologija, geografija, te prostorno planiranje ima mjesta, ali ima i upisanih studenata", kazao je Dekić.

Navodi da je oko 80 studenata upisano na PMF u prethodna dva roka.

"Na nekim smjerovima smo konstantno imali manju zainteresovanost, nije baš bilo slučajeva da nemamo upisanih, pa se nadam da će tako biti i ove godine. Ipak, radi se o prirodnim naukama, koje treba da volite, odnosno da vam budu zanimljive da biste ih studirali", dodaje on.

I Milenko Smiljanić, prodekan za nastavu na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku, kaže da se nadaju da će se popraviti stanje u trećem upisnom roku, kada je u pitanju broj kandidata na smjer biologija.

"Na hemijskom inženjerstvu i tehnologiji je solidan odziv te imamo još desetak mjesta. Što se tiče biologije tu je slabiji odziv, ali sad ide treći upisni rok pa ćemo vidjeti da li će se nešto popraviti. Imamo kvotu od 15 na budžetu, pet samofinansiranje i dva stranca, ali mislim da je samo dvoje upisalo. Ovo je baš mali odziv, a prošle godine je takođe bilo dvoje, ali smo ipak organizovali nastavu. No, ove godine je isti slučaj, tako da čak razmišljamo da više ne idemo sa tim studijskim programom. Vidjećemo kakvo će biti stanje na trećem upisnom roku, možda se nešto promijeni", rekao je Smiljanić.

Prema riječima Vladana Bartule, dekana Filozofskog fakulteta u Palama, kod njih je trenutno nešto manje upisanih na smjeru geografija, dok su na ostalim programima takoreći iste brojke kao i ranijih godina.

"Otprilike su brojke kao i prošle godine, a tradicionalno, najveće interesovanje vlada za psihologiju, kineski jezik i politikologiju, te ostale grupe. Uglavnom, ostalo je još mjesta na filološkim grupama te na nekim društvenim. No, nisu to još konačne brojke jer imamo treći upisni rok, tako da ćemo u oktobru jasnije znati kakva je ove godine situacija s upisom", rekao je Bartula.

Što se tiče istorije i arheologije, kako kaže, tu je solidno jer dvadesetak studenata i upisuje, tako da će vjerovatno i ove godine biti isto.

"Na geografiji je nešto manje upisanih, oni su ostali na tri studenta, ali, kažem, biće još jedan upisni rok", ističe Bartula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije