Obrazovanje

Počela nova školska godina u RS: Više od 117.500 đaka sjeda u klupe

Počela nova školska godina u RS: Više od 117.500 đaka sjeda u klupe
Foto: Velibor Tripić / Arhiva | Počela nova školska godina u RS: Više od 117.500 đaka sjeda u klupe

BANJALUKA - Nova školska godina u Republici Srpskoj počela je danas za više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Prvi razred osnovnih škola upisalo je 8.957 učenika, a prvi razred srednjih škola 9.505 učenika.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičićeva rekla je ranije Srni da će konačan broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole biti poznat nakon što se 30. septembra završi godišnji program rada škola.

Stojičićeva je rekla da je najviše upisanih u srednje četvorogodišnje stručne škole, a da postoji određen procenat za zanimanje trećeg stepena, te da su u fokusu struke elektrotehnike, mašinstva i medicinska, što se ponavlja iz godine u godinu.

I ove školske godine lokalne i poslovne zajednice pružiće podršku za 15 deficitarnih zanimanja.

Kada je riječ o nastavnom planu i programu, Stojičićeva je napomenula da bi kao fakultativni predmet u školama trebalo da zaživi predmet Humanost i bezbjednost koji je proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama.

Ministar prosvjete je dodala i da je formirano novo ogledno odjeljenje u Banjalučkoj gimnaziji i da je riječ o smjeru sportska gimnazija.

Nova školska godina će početi i u opštini Modriča nakon što se znatno poboljšao kvalitet vazduha i Štab za vanredne situacije ukinuo je i interventne mjere nakon znatnog pada koncentracije zagađujućih materija u vazduhu izmjerenih u centru grada i u blizini gudronske jame, gdje je 14. avgusta izbio požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije