Obrazovanje

Počela nova školska godina: Zvono zvoni za sve manje đaka

Počela nova školska godina: Zvono zvoni za sve manje đaka
Foto: Velibor Tripić | Počela nova školska godina: Zvono zvoni za sve manje đaka

BANJALUKA – Zvono u školama širom Republike Srpske jutros je označilo početak nove školske godine, a u klupe širom Srpske sješće više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Po znanje, ali i školske uspomene i ove godine je krenulo manje đaka nego lani. Brojke su neumoljive, a podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u učionicama osnovnih i srednjih škola za pet godina skoro 7.000 učenika manje, tačnije 6.984.

Za razliku od ove školske godine kada u školske klupe sjeda više od 117.500 đaka, na početku prošle, odnosno 2023/24. školske godine u klupe osnovnih škola, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sjela su 83.353 đaka, a u klupe srednjih škola 34.825 đaka što je 118.178 učenika.

Samo nekoliko godina ranije, situacija je bila drugačija.

Osnovnu školu u školskoj 2019/20. godini pohađalo je 87.956 učenika, a srednju 37.206 đaka.

Kako su nedavno pisale "Nezavisne novine", više od 100.000 učenika u osnovnim školama Republika Srpska posljednji put je imala školske 2011/12. godine, kada je znanje sticalo 100.966 učenika. Manje od 90.000 osnovnoškolaca bilo je 2018/19. školske godine, tačnije tada je u klupe sjelo 89.630 đaka.

Takođe, brojke su pokazale i da je u školskoj 2022/23. godini 1.688 osnovaca promijenilo školu i nastavilo obrazovanje u drugim školama, a veliki broj đaka je otišao u inostranstvo.

"Od tog broja njih 910 ih je nastavilo školovanje u drugoj školi u Republici Srpskoj, 106 u Federaciji BiH, 13 u školama u Brčko distriktu, a 605 u inostranstvu", kazali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ranije za "Nezavisne novine" i dodali da su u toj školskoj godini 54 učenika prekinula školovanje.

Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, čestitala je svim učenicima, roditeljima, nastavnom i vannastavnom osoblju početak nove školske godine sa željom da bude obilježena znatnim postignućima.

"Pred vama je još jedna školska godina puna izazova i napornog rada na sticanju znanja i potrebnih vještina. Prvačićima posebno želim da im prvi dani u školskim klupama postanu lijepe životne uspomene", navela je Stojičićeva u čestitki.

Ona je istakla da nastavnici treba da svojim radom nastave da inspirišu i usmjeravaju mlade generacije ka uspjehu.

Ona je zahvalila roditeljima za podršku koju pružaju djeci i nastavnicima, ističući da je njihov doprinos neprocjenjiv, prenosi Srna.

Takođe, kada je riječ o nastavnom planu i programu, Stojičićeva je napomenula da bi kao fakultativni predmet u školama trebalo da zaživi predmet Humanost i bezbjednost koji je proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama.

Iako je bilo neizvjesno, nova školska godina će početi i u opštini Modriča nakon što se znatno poboljšao kvalitet vazduha i Štab za vanredne situacije ukinuo je i interventne mjere nakon znatnog pada koncentracije zagađujućih materija u vazduhu izmjerenih u centru grada i u blizini gudronske jame, gdje je 14. avgusta izbio požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije