Obrazovanje

Planovi o upisu pod znakom pitanja zbog manjeg broja đaka

Planovi o upisu pod znakom pitanja zbog manjeg broja đaka
Foto: Zlatan Čekić | Planovi o upisu pod znakom pitanja zbog manjeg broja đaka

SANSKI MOST - Planom upisa u tri srednje škole na području općine Sanski Most, koji je u toku, predviđeno je da se upiše ukupno 225 učenika, što je značajno manje u odnosu na ukupan broj đaka koji su okončali osnovno obrazovanje.

Naime, sedam osnovnih škola završilo je 140 učenika, što je do sada najmanji broj đaka koji su završili devetogodišnje obrazovanje.

Najviše njih, ukupno 150, planira upisati Mješovita srednja škola i to u šest odjeljenja, od čega će tri biti vezana za tehnička, a tri za praktična zanimanja.

"Na osnovu ispitivanja tržišta i interesovanja učenika, odlučili smo se za upis u zanimanja mašinski tehničar, medicinski tehničar i tehničar drumskog saobraćaja, dok smo se kod praktičnih zanimanja odlučili za operatera CNC mašina, frizere i jedno kombinovano odjeljenje auto-mehaničara i bravara. Do sada smo upisali oko stotinu učenika i očekujemo da ispunimo plan upisa", kaže Asmir Džafić, direktor ove škole.

Prema njegovim riječima, nakon pune četiri godine ponovo su se odlučili da uvedu zanimanje medicinski tehničar, za koje je ranije vladalo veliko zanimanje učenika i njihovih roditelja.

"Ranije je bilo problema oko organizacije nastave i nastavnog kadra, ali smo uspjeli riješiti te probleme. Već sada imamo veliko interesovanje i popunili smo većinu mjesta za ovo zanimanje", istakao je Džafić.

Prema njegovim riječima, u narednoj godini će nastaviti sa dualnim obrazovanjem, u sklopu kojeg učenici, koji pohađaju praktična zanimanja, stiču radna iskustva obavljajući praksu u lokalnim privrednim subjektima.

Kada je riječ o Gimnaziji, u ovoj školskoj ustanovi planiraju upis jednog odjeljenja od 25 učenika, a u proteklim godinama značajno je smanjeno interesovanje učenika za ovu školu. Tako je u protekloj godini obrazovanje u toj školi okončalo tek 19 učenika. Slična situacija je i u Srednjoj poljoprivrednoj školi, gdje su planirali upis 50 učenika u dva kombinovana odjeljenja.

"Ove godine smo uveli i novi smjer, agroturistički tehničar, jer smatramo da se radi o vrlo primamljivom zanimanju koje bi moglo privući nove kandidate. Imamo zanimanje učenika iz drugih sredina, pa se nadamo dobrim rezultatima upisa", kaže Senad Tičević, direktor škole.

Inače, generalni problem s kojim se suočavaju sve škole u Sanskom Mostu, ali i u cijelom Unsko-sanskom kantonu, jeste sve manji broj učenika, čemu su razlog velike migracije i odlazak stanovništva s ovih prostora u inostrane zemlje.

Zbog ovoga problema Vlada USK je donijela nove pedagoške standarde kako bi se obrazovni proces prilagodio sve težoj situaciji u ovdašnjem školstvu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije