Obrazovanje

Otac učenice ošamario profesoricu, šta je sljedeće

Otac učenice ošamario profesoricu, šta je sljedeće
Foto: Pixabay | Otac učenice ošamario profesoricu, šta je sljedeće

BIJELJINA, BANJALUKA - U Srednjoj poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini došlo je do incidenta kada je otac učenice upao u školsku zbornicu i udario dva šamara profesorici Oliveri Krsmanović, jer je profesorica navodno udaljila njegovu kćerku s nastave i zbog loših ocjena.

Kako kažu naši sagovornici, ovakvo ponašanje roditelja je neprihvatljivo, ali na ovaj način se degradira škola, kao i prosvjetni radnici, te ističu da je ovo kap koja je prelila čašu.

U Srednjoj poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini kazali su da su u šoku zbog prethodnih dešavanja, odnosno fizičkog napada u prostorijama škole, te je pružena puna podrška nastavnici.

"Tim povodom škola je odreagovala po proceduri, te su preduzete sve neophodne radnje. O pomenutom događaju su istog dana informisane nadležne institucije. Aktiv direktora regije Semberija i Majevica osuđuju napad na svakog prosvjetnog radnika i apeluje na društvo da treba da ima poseban senzibilitet kada su u pitanju prava prosvjetnih radnika, što je navedeno kao zaključak na sastanku Aktiva", navodi se u dopisu škole.

Vladimir Vasić, sociolog, ističe za "Nezavisne novine" da je ovakvo ponašanje vrhunac ledenog brijega u pokušaju da se degradiraju škola i prosvjetni radnici, ali i sama profesija, jer je, kako kaže, u društvu ona već izgubila smisao.

"Vrhunac je da se roditelji fizički obračunavaju zbog toga što je neko radio svoj posao i što je izrekao neku vaspitnu mjeru, što je apsolutno skandalozno i neprihvatljivo i mislim da ovaj slučaj treba da bude prekretnica u zaustavljanju dodatnog  urušavanja obrazovnog sistema, ali i sistema vrijednosti generalno kada je u pitanju obrazovanje", kazao je Vasić.

Smatra da roditelji djeci, u tom svom nastojanju da ih zaštite, čine medvjeđu uslugu.

Dodaje da roditelji treba da u ovakvim okolnostima i radi najboljeg interesa djeteta probleme rješavaju civilizovano, pričom, a ne u nasiljem.

"U društvu u kojem živimo, gdje sve svakodnevno buja od nasilja, dodatni udar je i nasilje koje sad imamo, nasilje od strane roditelja prema prosvjetnim radnicima", kazao je Vasić i dodao da takvi roditelji treba da se zapitaju zašto su im djeca nasilna, zašto djeca žele probleme da rješavaju nasilnim putem.

"To je samo posljedica svih stanja koja su u društvu, kap koja bi trebalo da prelije čašu, jer ne znam šta sljedeće da očekujemo - da krenu djeca da tuku nastavnike?", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

Smatra da bi od strane ove škole bilo sasvim korektno da ovom učeniku ne dozvoli dalje školovanje na nastavi u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da je ovaj događaj u školi koji se desio u Bijeljini prestrašan.

"Krajnje je vrijeme da se počinioci ovakvih gnusnih dešavanja kazne i svi moraju pružiti podršku povrijeđenoj koleginici jer se postavlja pitanje ko je sljedeći?", kazao  je Gnjatić. Upitao je da li nastavnici treba da daju učenicima samo petice - inače će im se desiti situacija kao ova u Bijeljini.

"Ne mogu i ne želim da prihvatim da se ovakve stvari dešavaju u našim školama", zaključio je Gnjatić.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, ističe da osuđuju ovakva dešavanja, odnosno kada neko fizički nasrne na profesora ili nastavnika.

"Tražimo senzibilizaciju društva za položaj prosvjetnih radnika trenutno, a što se tiče škole oni su uradili sve potrebne aktivnosti", kazao je Đurić za "Nezavisne novine". 

Iz Republičkog pedagoškog zavoda Srpske osuđuju svaki vid nasilja, te i u ovom slučaju fizičkog napada na nastavnicu osuđuju  postupak nasilja i vjeruju da će lice koje je počinilo ovo djelo biti procesuirano u skladu sa zakonom.

"Naša institucija je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom škole i dajemo punu podršku nastavnicima koji i danas, hrabro, časno i odgovorno rade svoj posao. Pozivamo ovim putem i roditelje učenika, nastavnike i učenike da svaki eventualni nesporazum rješavaju na civilizovan i profesionalan način, uz maksimalno razumijevanje i podršku pravilnom razvoju naših učenika", kazali su iz Zavoda za "Nezavisne novine".

Iz Policijske uprave Bijeljina saopšteno je da je policija sankcionisala D.K. iz Bijeljine zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad.

"Policijskoj stanici Bijeljina 2 je 11. oktobra prijavljeno da je lice D.K. u zbornici jedne srednje škole u Bijeljini fizički napalo i vrijeđalo prosvjetnog radnika. Odmah po prijavi su postupili policijski službenici koji su potvrdili navode prijave, te preduzeli sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti", stoji, između ostalog, u saopštenju policije.

Vezane vijesti: 

Oglasila se profesorica iz Bijeljine koju je šamarao roditelj: Škola je ćutala tri dana (VIDEO)

Šok u srednjoj školi u Bijeljini: Roditelj ošamario profesoricu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije