Obrazovanje

Novi zakon o visokom obrazovanju podijelio javnost u USK

Novi zakon o visokom obrazovanju podijelio javnost u USK
Foto: Zlatan Čekić | Novi zakon o visokom obrazovanju podijelio javnost u USK

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je Zakon o visokom obrazovanju USK, kojim se uvode mnoge novine u ovoj oblasti, što je već proizvelo niz reakcija u ovdašnjoj javnosti.

Za usvajanje su glasali poslanici iz reda parlamentarne većine, dok su poslanici opozicije bili oštro protiv, naglašavajući kako se njime omogućava direktan politički uticaj na visoko obrazovanje.

Iz Ministarstva obrazovanja USK, koje je predlagač, navode kako se novim zakonskim rješenjima znatno pooštravaju kriterijumi za osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova.

Podsjećamo da je Unsko-sanski kanton u proteklim godinama potresao niz afera povezanih upravo sa radom takvih ustanova i izdavanjem lažnih diploma.

"U ovom zakonu su jasno definisane sve aktivnosti i kriterijumi oko osnivanja privatnih visokoškolskih ustanova, uslovi su značajno pooštreni i sigurni smo da će ovo unijeti reda u toj oblasti", istakla je Adisa Osmanoglu, pomoćnica resornog ministra.

Prema njenim riječima, zakon će unaprijediti kvalitet nastave na Univerzitetu u Bihaću, jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi u ovom kantonu.

Njime se, između ostalog, uvode aprilski i oktobarski rokovi za polaganje studentskih ispita, te reguliše novi način imenovanja upravnog odbora te ustanove.

Prema novim zakonskim rješenjima, članove tog odbora u budućnosti će imenovati Vlada, umjesto da to čini Skupština USK, kako je bilo do sada. Univerzitet u Bihaću je, inače, dugo vremena bio bez upravnog odbora, budući da se u kantonalnoj skupštini nije mogao postići politički konsenzus o imenovanju njegovih članova.

"Mislim da je ovo mnogo bolji način izbora upravnog odbora, jer ne smijemo dozvoliti da Univerzitet bude talac naših političkih obračuna i razmirica", smatra Fatka Kulenović, poslanica iz reda SDP-a, političke partije koja skupa sa SDA čini kičmu vlasti u ovom kantonu.

S druge strane, predstavnici opozicije ističu kako se ovim otvara put snažnijem uplivu politike u rad te visokoškolske ustanove, a posebno im je sporan način zapošljavanja nastavnog kadra.

"Ovim zakonom moguće je da se dovede čovjek sa ulice da predaje studentima, bez bilo kakvih naučnih referenci i prethodnog iskustva. Time se omogućava udomljavanje političara i njihovih favorita, te degradiraju svi koji su posvetili život nauci", smatra Irma Fatkić, zastupnica Narodnog evropskog saveza (NES). Novi zakon, nakon što je usvojen, biće u primjeni već u ovoj akademskoj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije