Obrazovanje

Tuga: Migracije opustošile škole u Unsko-sanskom kantonu

Tuga: Migracije opustošile škole u Unsko-sanskom kantonu
Foto: NN | Migracije opustošile škole u Unsko-sanskom kantonu

BIHAĆ - U prve razrede osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona u predstojeću školsku godinu upisano je 1.448 prvačića, što je manje upisanih za više od stotinu u odnosu na proteklu školsku godinu.

Ovo je potvrdio resorni ministar obrazovanja Denis Osmankić, te izrazio nadu kako neće doći do dodatnog smanjenja ovog broja.

Inače, na području Unsko-sanskog kantona iz godine u godinu bilježe se loši upisni rezultati kada se radi o učenicima, pa je tako ova godina u tom pogledu najgora do sada.

"Nažalost, moram reći kako postoje škole koje ove godine nisu upisale niti jednog prvačića, pa će se tako nastaviti tendencija zatvaranja pojedinih područnih škola. Mislim da je to poražavajuća činjenica po naše društvo i gorući problem kada se radi o obrazovanju", kazao je Osmankić.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se nadležne institucije na kantonalnom i federalnom nivou počnu baviti ovim problemom, te da se kreiraju pronatalitetne i obrazovne politike kako bi se pokušalo stati u kraj ovom negativnom trendu.

Ništa bolja situacija nije ni u srednjem obrazovanju, gdje traju upisi, te je planirano da se upiše 2.580 učenika u 108 odjeljenja.

Međutim, izvjesno je kako će broj upisanih srednjoškolaca biti mnogo manji u odnosu na planirano.

"Ako uzmemo u obzir podatak da su srednje obrazovanje u protekloj godini završila 1.983 maturanta, realno je da će rezultati upisa biti mnogo manji od plana", istakao je Osmankić.

Prema njegovim riječima, sve manji broj učenika proizvodi druge probleme u oblasti školstva, kao što je tehnološki višak nastavnog kadra, te nemogućnost mnogih nastavnika da postignu radnu normu.

Kako bi se prilagodili trenutnoj situaciji, u Vladi USK su nedavno usvojili nove pedagoške standarde koji se odnose na manje limite kada je u pitanju broj učenika u školama, te druge aspekte.

Poražavajući podaci o upisu učenika najbolje ilustruju razmjere iseljavanja ovdašnjeg stanovništva van granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da područje Unsko-sanskog kantona posljednjih godina napuštaju cijele porodice s djecom, a zbog lošeg standarda bilježi se i pad stope nataliteta. Sve to dovelo je u pitanje opstojnost velikog broja obrazovnih ustanova, te se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovom kantonu.

Također, jedan od problema je i tehnološki višak nastavnika i profesora, a barata se cifrom od nekoliko stotina prosvjetnih radnika koji spadaju u ovu kategoriju.

S obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama biće sve teže pronaći način da odgovore nastalim problemima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije