Obrazovanje

Genijalni projekat srednjoškolaca iz Bihaća nagrađen u Kini

Genijalni projekat srednjoškolaca iz Bihaća nagrađen u Kini
Foto: Ustupljena fotografija | Genijalni projekat srednjoškolaca iz Bihaća nagrađen u Kini

BIHAĆ - Učenici četvrtog razreda privatne srednjoškolske ustanove "Richmond park college" iz Bihaća Daris Filović i Hadžera Đug ostvarili su izvanredan uspjeh na prestižnom takmičenju pod nazivom "Chinese Adollescents Science and Techonology Innovation Contest" (CASTIC), koje se održava u kineskom gradu Tianjin.

Inače, radi se o jednom od najvećih takmičenja srednjoškolaca iz cijelog svijeta u inovativnim projektima. 

U kategoriji inžinjeringa za svoj projekat besplatnog centralnog grijanja nagrađeni su prvim mjestom i zlatnom medaljom.

Također, još jedan učenik pomenute škole Ammar Horozović sa svojim projektom solarne roletne osvojio je drugo mjesto i srebrnu medalju.

CASTIC takmičenje u inovacijama održava se po 38. put u Kini, jedno je od najvećih i najprestižnijih u svijetu, a ove godine okupilo je predstavnike 20 zemalja s brojnim projektima.

Filović i Đugova su ranije osmislili vlastiti projekat koji omogućava potpuno besplatno centralno grijanje za domaćinstva. 

Patent funkcioniše na principu elektromagnetne indukcije i vrtložnih struja koje oslobađaju toplotnu energiju. Ukoliko se naizmjenični motor napaja solarnom energijom dobija se potpuno besplatno grijanje, koje je uz to i ekološki prihvatljivo jer nema nikakvih vidova zagađenja kroz ispuštanje dimova ili štetnih gasova.

Na ideju o projektu učenici su došli na osnovu primjera transformatora koji se pregrijavaju usljed vrtložnih strujanja, pa su razmišljali kako da tu fizičku silu iskoriste za stvaranje termalne energije.

Za ovaj projekat učenici su nagrađeni prvim mjestom na BOSEPO olimpijadi, domaćem takmičenju srednjoškolaca, koje je održano prošle godine u Sarajevu, a potom su ga predstavili i na Genius olimpijadi u Njujorku, najvećem svjetskom takmičenju učenika srednjih škola u naučnim inovacijama, gdje su nagrađeni trećim mjestom.

Također, treba istaći kako su njih dvoje nedavno ostvarili i uspjeh na takmičenju "International Greenwich Olympiad", gdje su osvojili prvo mjesto i zlatnu medalju za svoj kratki igrani film.

Ovo takmičenje je održano u engleskom gradu Oksfordu, a njihov kratki petominutni film pobrao je simpatije publike i žirija te je prikazan kao pobjednički uradak na ovom prestižnom natjecanju.

Učenici "Richmond park coleggea" iz Bihaća, privatne školske ustanove koja je ranije nosila naziv "Una Sana koledž", redovno sudjeluju na sličnim takmičenjima i osvajaju vrijedne nagrade.

Samo ove godine od četiri glavne nagrade na BOSEPO osvojili su tri, te se predstavili s još nekolicinom inovativnih projekata.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije