Obrazovanje

Elena Nenadić briljirala na republičkom takmičenju iz srpskog jezika

Elena Nenadić briljirala na republičkom takmičenju iz srpskog jezika
Foto: Jovana Tošić | Elena Nenadić briljirala na republičkom takmičenju iz srpskog jezika

BANJALUKA - Mnogo truda i odricanja potrebno je da bi se postigli dobri rezultati, a mlada Elena Nenadić, učenica sedmog razreda Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Dragočaju, blista na raznim poljima zahvaljujući predanom radu.

Upravo je ova skromna i stidljiva djevojčica osvojila prvo mjesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture za učenike sedmog razreda koje je nedavno održano u Bijeljini.

Kako kaže Elena u razgovoru za "Nezavisne novine", osvojila je maksimalnih 100 bodova, a prvo mjesto dijeli sa jednim dječakom iz Dervente.

"Duže vrijeme sam se spremala za ovo takmičenje, zajedno sa nastavnicom srpskog jezika Snježanom Malbašić, koja mi je pomogla da riješim sve nedoumice u vezi s nekim lekcijama, a kod kuće mi je pomagala tetka, koja je takođe nastavnica srpskog jezika, ali sam i sama mnogo učila", priča Elena.

Skromno dodaje da je na takmičenje otišla bez treme, ali i da se nadala najboljem rezultatu, što se na kraju i ostvarilo.

"Mnogo mi je drago što sam uspjela u svom cilju, bilo je 16 zadataka i sve je većinom bilo bazirano na onome što smo radili, kao što su glasovne promjene, glagolski oblici i pravopis. Taj isti dan smo dobili rezultate, nakon sat vremena, i bila sam mnogo srećna i zadovoljna ostvarenim. Zaista sam zahvalna nastavnici Snježani za sav trud koji je uložila da me pripremi za takmičenje", kaže Elena i napominje da je fascinira srpski jezik i da je svjesna da je mnogima težak, kao i da ona posebno voli različite riječi koje nose isto značenje.

"Volim i da čitam, a najdraža su mi djela Branka Ćopića. Trudim se da ostali predmeti ne ispaštaju zbog ljubavi prema srpskom jeziku i imam sve petice. Mnogo učim i dosta vremena mi prođe u učenju, ali sve zavisi i od težine predmeta. Srpski sam učila najmanje, jer mi to zaista dobro ide, a više vremena mi prođe u spremanju predmeta koje manje volim", kaže uz skromni osmijeh Elena.

Dodaje da, pored ljubavi prema maternjem jeziku, posebno voli pravoslavnu vjeronauku, iz koje se izdvojila znanjem u svojoj školi i bila prva na školskom takmičenju.

"Svi u mojoj porodici su vjernici i volim svoj narod, jezik i sve što je vezano za Srbiju, tako da sam kroz učenje tu ljubav i pokazala", priča Elena.

Prema njenim riječima, odmor od školskih obaveza i takmičenja pronalazi u učenju stranih jezika, voli da crta, a posebno uživa u sportu.

"Treniram košarku već duže vrijeme, oko četiri i po godine, u Košarkaškom klubu Feniks, a prije toga sam trenirala i ples. Veliku podršku u svim mojim aktivnostima pruža mi moja porodica, uvijek se nadaju najboljim rezultatima i ponosni su na mene", kaže Elena i dodaje da joj veliku podršku daju i tri mlađe sestre.

Srđan Bogdanović, direktor OŠ "Desanka Maksimović" iz Dragočaja, kaže za "Nezavisne novine" da je Elena na prvom mjestu dobro, skromno i odgovorno dijete, dobara drugarica i odlična učenica.

"Kada jedan učenik ima sve ove vrline, onda mora i da postiže dobre rezultate. Dobra je iz svih nastavnih predmeta, ali posebnu ljubav gaji prema maternjem jeziku i njeno plasiranje na regionalno takmičenje je bilo očekivano. Za osvajanje prvog mjesta na regionalnom i republičkom takmičenju trebalo je mnogo rada, a ona nijednog trenutka nije zapostavila druge školske obaveze, što nam govori da imamo zaista jednu posebnu učenicu na koju smo jako ponosni", kaže Bogdanović.

Napominje da zahvalnost za Elenin uspjeh duguju njenoj mentorki, nastavnici Snježani Malbašić, ali i roditeljima vrijedne učenice, Bojani i Nenadu, za koje kaže da su, takođe, bili učenici ove obrazovne ustanove.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije