Obrazovanje

Đaci u Srpskoj u ponedjeljak sjedaju u školske klupe

Đaci u Srpskoj u ponedjeljak sjedaju u školske klupe
Foto: Ana | Đaci u Srpskoj u ponedjeljak sjedaju u školske klupe

BANJALUKA - Nova školska godina u Republici Srpskoj počinje sutra za više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Prvi razred osnovnih škola upisalo je 8.957 učenika, a prvi razred srednjih škola 9.505 učenika.

Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Srpske izjavila je ranije  da će sa radom u punom kapacitetu početi i više od 18.000 zaposlenih u školama i da su, prema informacijama aktiva direktora, stvoreni svi uslovi da nastava može da počne u novoj školskoj godini.

Kada je riječ o nastavnom planu i programu, Stojičićeva je navela da je formirano novo ogledno odjeljenje - smjer sportska gimnazija u Gimnaziji Banjaluka.

Stojičićeva je istakla da bi kao fakultativan predmet trebalo da zaživi predmet Humanost i bezbjednost, proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama.

Dodala da je u srednjim školama u planu procjena programa koji su definisani prije četiri godine, kao i njihova ocjena, dok su ostali predmeti po nastavnom planu i programu.

O interesu učenika za određene srednje škole, Stojičićeva je rekla da je najviše upisanih u srednje četvorogodišnje stručne škole, a da postoji određen procenat za zanimanje trećeg stepena, te da su u fokusu struke elektrotehnike, mašinstva i medicinska, što se ponavlja iz godine u godinu.

I ove školske godine lokalne i poslovne zajednice pružiće podršku za 15 deficitarnih zanimanja.

"Smatramo da će to biti podsticaj kao i do sada da nam zanimanja trećeg stepena i dalje budu u fokusu jer su neophodna za našu privredu", naglasila je Stojičićeva

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske čestitao je svim osnovcima i srednjoškolcima u Srpskoj sutrašnji početak nove školske godine, uz poruku da je zadatak svih obezbijediti đacima kvalitetan obrazovni sistem koji će ih edukovati i osposobiti za ulazak u svijet odraslih.

Višković je istakao da je u obrazovnom procesu presudna uloga prosvjetnih radnika, za koje je siguran da daju sve od sebe da, kvalitetnim prenošenjem znanja, daju nemjerljiv doprinos razvoju novih generacija, ali i društva u cjelini.

"Duboko svjestan da ste na tom putu suočeni sa nizom izazova, želio bih da vam iskažem bezrezervnu podršku, te da svakodnevno pronalazite nove motive za bavljenje vašim, plemenitim zanimanjem", naveo je Višković.

Poručio da će na tom putu biti i vjerni saveznici - roditelji, bez čijeg razumijevanja i pomoći nije moguće zaokružiti obrazovni proces.

Višković je naglasio da početak školske godine za svakog učenika, a pogotovo najmlađe, koji sutra prvi put sjedaju u školske klupe, označava novu životnu epohu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

"Našim učenicima želim da školske dane provedu u zadovoljstvu usvajanja novih znanja i da poštuju učitelje, nastavnike i profesore čiji rad je jedan od najvažnijih u cjelokupnom društvu. U svoje i u ime Vlade Srpske želim da poželim srećan i uspješan početak nove školske godine našim osnovcima i srednjoškolcima, njihovim roditeljima, kao i prosvjetnim radnicima", naveo je Višković u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije