Obrazovanje

Brucoše u Srpskoj čeka još 1.617 indeksa, mjesta ima i na budžetu

Brucoše u Srpskoj čeka još 1.617 indeksa, mjesta ima i na budžetu
Foto: UNIBL | Brucoše u Srpskoj čeka još 1.617 indeksa, mjesta ima i na budžetu

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Svršeni srednjoškolci u Republici Srpskoj koji u prvom upisnom roku nisu uspjeli upisati neki od željenih fakulteta ili se tada nisu mogli odlučiti šta žele studirati uskoro će imati novu šansu da upišu fakultet. Za njih je na dva javna univerziteta u Srpskoj ostalo još 1.617 indeksa.

Na Univerzitetu u Banjaluci nakon prvog upisnog roka za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija ostala su slobodna 734 mjesta od ukupno 2.640, koliko je planirano da se upiše u akademskoj 2024/25. godini.

"Od navedenog broja još 481 student može biti upisan na budžet, 124 na samofinansiranje. Dalje, ima mjesta i za 92 strana studenta, te 37 vanrednih. Zbog složenijih procedura za upis stranih studenta koji nastavu na Medicinskom fakultetu slušaju na engleskom jeziku, u navedenu brojku se ne ubrajaju ti studenti", objašnjavaju oni za "Nezavisne novine" i dodaju da slobodnog mjesta za upis u drugom roku ima na većini članica, izuzev na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

S druge strane, iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu za "Nezavisne novine" ističu da su im ostala još 883 slobodna mjesta.

"Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku prijavljeno je 1.035 kandidata, polaganju prijemnog ispita pristupilo je 1.006 kandidata, dok je pravo upisa ostvarilo 967 kandidata", objašnjavaju oni.

Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci, ističe za "Nezavisne novine" da su zadovoljni prvim upisnim rokom, ali i da očekuju nove studente koji će prijemni ispit polagati 2. septembra.

"Zadovoljni smo prvim upisnim rokom zato što smo čak imali, u odnosu na prošlu godinu, povećan broj zainteresovanih i samim tim onih koji su položili prijemni ispit. Sudeći po upitima koji su nam stizali na mailove, biće zainteresovanih i za drugi upisni rok, što nas naravno raduje budući da je ostalo slobodnih mjesta", rekla je Babićeva.

Izvanredan rezultat, odnosno 70 odsto veći upis u prvom roku u odnosu na prošlu godinu zabilježio je Saobraćajni fakultet u Doboju, koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a prema riječima Miroslava Kostadinovića, dekana ovog fakulteta, to su postigli kampanjom i podrškom Saveza studenata ovog fakulteta. Kako ističe, interesovanja i za drugi rok ima.

"Mi smo uspjeli u prvom upisnom roku, maltene, da ispunimo upisnu kvotu koju smo dobili od ministarstva i sad smo na zadnjem senatu pokrenuli inicijativu prema ministarstvu da se ta kvota proširi. Očekujemo da ćemo dobiti proširenje kvota i da ćemo u ovom drugom upisnom roku upisati još 20 do 30 studenata. Saobraćajni fakultet bi od oktobra trebalo da ima oko 100 brucoša, što je bio imperativ u posljednjih nekoliko godina", kaže Kostadinović za "Nezavisne novine".

Kako je istakao, Saobraćajni fakultet u Doboju ima specifičan model školovanja. Prve dvije godine su zajedničke, dok se treća i četvrta dijele na osam izlaznih modula.

Svi oni koji čekaju drugi upisni rok na oba univerziteta u okviru kojeg se prijemni ispiti polažu 2. septembra dokumente za upis moći će predati od 26. do 30. avgusta, odnosno u periodu kada i traju prijave.

Najveće interesovanje tokom prvog upisnog roka na Banjalučkom univerzitetu bilo je na Fakultetu bezbjednosnih nauka, Medicinskom fakultetu, Akademiji umjetnosti, kao i na Elektrotehničkom fakultetu, dok je najviše studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku upisano na Medicinski fakultet Foča, potom na Filozofski fakultet Pale, Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo, te Pravni fakultet Pale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije