Obrazovanje

Banjac: Centar novo mjesto za kreativni potencijal studenata

Banjac: Centar novo mjesto za kreativni potencijal studenata
Foto: Ustupljena fotografija | Banjac: Centar novo mjesto za kreativni potencijal studenata

BANJALUKA - Studenti Univerziteta u Banjaluci su osnivanjem Studentskog kulturnog centra dobili novo mjesto gdje mogu pokazati potencijal u umjetničkom radu i kreativnost.

Potvrdio je to za Srnu, rukovodilac Centra Mladen Banjac, koji je ocijenio da studenti u Republici Srpskoj imaju veliki potencijal u kreativnom i umjetničkom stvaranju, te da je cilj rada Centra da im se omoguće dodatne edukacije iz oblasti koje ih zanimaju, a nisu u nastavnom planu i programu fakulteta koji pohađaju.

On je naveo da Centar ima višestruk značaj, jer je njegovim osnivanjem Univerzitet u Banjaluci dobio novo mjesto za emancipaciju studenata, te predstavlja nadogradnju ili podizanje kvaliteta studentskog života.

"S druge strane, dobili smo mjesto gdje studenti mogu pokazati svoju kreativnost, te dobiti prva praktična iskustva, koja do sada nisu mogli tako lako da ostvare", pojasnio je Banjac.

Banjac je izrazio zadovoljstvo i što je Centar u kratkom periodu zadobio povjerenje studenata, ali i publike, te su programi veoma posjećeni.

"Cilj nam je da pozovemo neka od eminentnih imena iz oblasti umjetnosti da gostuju kod nas, te da na taj način promovišemo Centar i damo mu na značaju. Nadamo se da će se odazvati našem pozivu", rekao je Banjac.

On je dodao da je u planu gostovanje Srpskog kulturnog centra iz Niša sa pozorišnom predstavom, te podsjetio da je Studentski kulturni centar imao uspješnu saradnju sa Francuskim institutom u okviru koje je u Centru gostovala glumačka trupa iz Francuske.

Banjac smatra veoma značajnom činjenicu da je Centar smješten u novoj zgradi, izgrađenoj namjenski za njegove potrebe, te raspolaže najsavremenijom scenom, tehnikom, rasvjetom i drugom opremom.

"To studentima stvara osjećaj da imaju privilegiju što svoju umjetnost ili ideje mogu da pokažu na jednom takvom mjestu, a publici da, osim u sadržajima, uživa i u predivnom ambijentu", rekao je Banjac.

On je napomenuo da je program rada Studentskog kulturnog centra baziran na primjerima dobre prakse ovakvih centara u drugim zemljama koji uspješno rade.

"Trudimo se da studentima svih fakulteta Univerziteta u Banjaluci omogućimo da realizuju svoje programe, te da na sedmičnom nivou imamo pozorišnu predstavu, studentski kratki ili animirani film, zatim organizujemo likove izložbe, te koncerte svih vrsta muzike", rekao je Banjac, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije