Nezavisni stav

Dajte nam aerodrom umjesto radioaktivnog otpada

Dajte nam aerodrom umjesto radioaktivnog otpada
Foto: N.N. | Dajte nam aerodrom umjesto radioaktivnog otpada

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, tokom posjete Bosni i Hercegovini u srijedu ponovo je pričao o Trgovskoj gori i izgradnji skladišta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada koji bi trebalo da se odlaže od 2028. godine na granici sa BiH.

Da ponovimo, Trgovska gora teritorijalno pripada opštini Dvor na Uni, koja se graniči sa opštinom Novi Grad u Bosni i Hercegovini.

Ali, planirano skladište će biti udaljeno svega 850 metara vazdušnom linijom od vodonapajališta za skoro cijelu ovu lokalnu zajednicu u BiH.

Plenković je u srijedu u intervjuu za BHRT, citiram, rekao: "Strah od strane lokalnog stanovništva je potpuno neopravdan, ne vidim da je, osim politiziranja, ta tema na bilo koji način zabrinjavajuća za bilo koga, kako za ljude u Hrvatskoj, tako i za ljude sa druge strane Une."

Jeste ta tema zabrinjavajuća, poštovani premijeru  Hrvatske, kako za narod koji živi tu, tako i za cijeli Novi Grad i još 12 opština u slivu Une, za svaku ženu, muškarca, dijete, starca. Za 250.000 stanovnika samo sa naše strane granice.

Pomenuste i Unu. Ona je jedna od najbistrijih i najljepših rijeka, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego, usudim se reći, u cijeloj Evropi. Ko god je jednom bio na Uni, taj će se sigurno vratiti. To je izreka stara decenijama. Ipak je ona "jedna, jedina". Zašto to pokušati uništiti? Pa i Hrvatska ima isto pravo na nju kao i BiH, zar ne?

Pričao sam sa ljudima iz Sisačko-moslavačke županije, iz Siska, Petrinje, Dvora na Uni, i svi su oni u velikom strahu zbog radioaktivnog otpada. Ne moram ni da govorim koliko su protiv odlaganja.

Zašto onda? Zar nije suština bavljenja politikom da oslušneš i čuješ svoj narod, da ga zaštitiš i spasiš od onoga od čega najviše strahuje?

DA GARANTUJEŠ NJEGOVU BEZBJEDNOST.

Ipak je Hrvatska zemlja koja je u Evropskoj uniji, pa valjda bi to nešto trebalo da znači .

Dalje je hrvatski premijer kazao "da je radijacija toliko minimalna da kad bi stajali 10 metara udaljeni od skladišta godinu dana, primićete manje radijacije nego na jednom prekookeanskom letu".

Hmm, dobro. Zašto onda odlagalište ne napravite u Zagrebu, da ne "trujete" stanovnike glavnog grada Hrvatske koji putuju prekookeanskim letovima?

Kao čovjek koji se rodio i odrastao u Novom Gradu i koji godinama strahuje od odlaganja radioaktivnog otpada za sebe, svoju porodicu, prijatelje, kumove, ali i sve ostale, moram da vam odgovorim.

Dajte onda svom stanovništvu u Sisačko-moslavačkoj županiji aerodrom, premijeru, neka budu prekookeanski letovi. Mislim da će se sa mnom složiti i većina ljudi u ovoj županiji.

Dolaziće više turista, procvjetaće najsiromašnija županija u Hrvatskoj, pokažite im našu jednu, jedinu. Vraćaće se sigurno. To bi bilo dobro za obje strane.

Tako bi se pokazalo prijateljstvo prema BiH o kojoj toliko pričate. Radioaktivnim otpadom će se raseliti i to malo stanovništva u Dvoru na Uni, ali i većini opština u županiji. Sa ove strane granice da i ne pričam. Pustite nas sve da živimo bez straha, ako vam je uopšte bitno mišljenje naroda - da ne kažem običnog čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije