Kolumne

Sjećanje na Eminu (Đuzel) Smajlagić: Osmijeh kao gratis

Sjećanje na Eminu (Đuzel) Smajlagić: Osmijeh kao gratis
Foto: Facebook | Sjećanje na Eminu (Đuzel) Smajlagić: Osmijeh kao gratis

Sugrađani naše Banjaluke opraštaju se od Emine (Đuzel) Smajlagić, za koju je njen sin s punim pravom napisao da je "kraljica banjalučkog ćevapa". U tri riječi mnogo rečeno.

 Minu, kako su je jednostavno oslovljavali, sam poznavao od (naše) rane mladosti "prohujale s vihorom".

 Kao redovan degustator specijaliteta nadaleko poznate i priznate ćevabdžinice "Kod Muje".

 U njoj su se za roštiljem smjenjivali otac, brat i Mina. Dok je Mujo često predah tražio sa svojom "rajom" u starom Snek baru - Jovanka Karapetrović, Sveto Popadić, Duško Čeprkić, Zlatko Kelečević i drugi, posao oko pripreme specijaliteta najčešće je preuzimala ćerka Mina. Ona je goste dočekivala i ispraćala s osmijehom iza kojeg su se krili besprijekorni bijeli zubi. Taj osmijeh je bio gratis.

 Iz višegodišnjeg poznanstva sa njom izdvojio bih dvije "sekvence". Prva, s kraja osamdesetih, kada je u Banjaluku stigla novinarska legenda eks-Ju Miroslav Radojčić.

Došao je sa Crvenom zvezdom koju je tada trenirao njegov kum Branko Stanković. Igrali su meč sa Borcem. Miro mi je dao zadatak.

 "Ne smijem se vratiti u Beograd a da ne donesem bar kilogram Mujinih ćevapa mom drugu dr Brani Majstoroviću", rekao je čovjek sa leptir-mašnom.

 Dr Majstorović je bio porijeklom sa ovih prostora i važio je za vrhunskog ginekologa koji je često ugošćavao prijatelje u vili na Dedinju. Slao je prazan plastični hladnjak Muji, a ovaj mu vraćao pun svježih ćevapa u Beograd. Pa je gozba mogla početi...

 Mina me pitala kada se Radojčić vraća u Beograd, dodavši:

 "Moraju biti najsvježiji, uz tradicionalni osmijeh".

 Druga "sekvenca" vezana je za najvećeg ovih prostora… Novak Đoković je na proglašenju "Nezavisnih novina" za ličnost godine na nagovor domaćina poželio da proba ćevape. Naravno Mujine, ali u Mininoj "izvedbi". Kasnije mi je priznala:

"Kada su mi rekli za koga ih pripremam baš sam imala ogromnu tremu, ali i presretna kad sam saznala da je Nole bio zadovoljan", sijala je tada od zadovoljstva Mina.

 I da zaključim: Minu će svi, pa i potpisnik ovih redova, pamtiti kao dragu osobu, vrhunskog kulinara i njen - široki osmijeh!

Vezane vijesti:

Sin objavio tužnu vijest: Preminula "kraljica banjalučkog ćevapa"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije