Kolumne

Pitam te, pitaj se

Pitam te, pitaj se
Foto: Nezavisne novine | Pitam te, pitaj se

Političari sve znaju i imaju rješenja za sve probleme. Ne postoji niko od njih da će reći da nešto ne zna ili da neki problem ne može da riješi, ali pojedini političari stvarno znaju odgovore na pojedina pitanja. I to ne samo da znaju, nego će na njih dati odgovor u po dana i po noći. Ali isto tako, postoje i pitanja koje ne vole da čuju i na koja vješto i uporno izbjegavaju odgovor.

Milorad Dodik kao iz topa će odgovoriti „u koliko opština je pobijedio u Republici Srpskoj, a u koliko u Federaciji BiH“, ali zato godinama krije precizan odgovor na pitanje „kad će Republika Srpska proglasiti nezavisnost“.

Radovan Višković će se obradovati pitanju „kakva je razlika između botova i blogova“, ali zato neće ni glasa pustiti kad ga upitate „koliko para mu fali u budžetu za ovu godinu“.

Željka Cvijanović jedina u svakom trenutku zna zašto je „nemoguće da pravite jednu strukturu koja je replika jedne strukture koja treba da služi za legalno poslovanje, a napravite jednu sasvim drugačiju strukturu koja replikuje tu, a ona je fiktivna i postoji negdje drugo”. Na pitanja o porodičnom biznisu ne odgovara.

Draško Stanivuković neće čuti pitanje do kraja, a već će odgovoriti „ko je najgori doktor u Banjaluci“, ali zato zanijemi na pitanje „šta je to građevinska dozvola“.

Vlado Đajić u po noći zna „gdje i šta radi Ćurla“, ali za protekle tri godine nijednom nije dao tačan odgovor na pitanje „kad će biti završena garaža na Paprikovcu“.

Nikola Šobot zna jasno da odgovori „zašto i zbog kojih motiva je pristao da bude kandidat za gradonačelnika“, a poslije izbora će sam sebe pitati „zašto mu je sve to uopšte trebalo“. Pogotovo ako pobijedi.

Jelena Trivić u sekundi zna ko je „u Republici Srpskoj kriv za sve što se dešava na kugli zemaljskoj i ko je njegov najbolji učenik“, ali joj baš ne ide odgovor na pitanje „odakle joj lova za finansiranje stranke i kampanje“.

Nebojša Vukanović u svako doba dana i noći zna odgovoriti ko je „naj, sasvim, potpuno, sasvim najbolji opozicionar“, ali zato se pravi mutav na pitanje „odakle mu 50.000 za trgovanje sa opskurnim likovima“.

Nedeljko Čubrilović jedini zna odgovor na pitanje „šta piše u ugovoru sa Kinezima za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor“, ali zato ne zna „gdje je ostavio ugovor“.

Nenad Stevandić kad god ga upitate s ponosom će odgovoriti „gdje je bio i šta je radio 1992. godine“, ali zato vješto izbjegava odgovor na pitanje „kojeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke podržava Ujedinjena Srpska“.

Nenad Nešić zna u svakom trenutku „kako se šutaju pare“, ali zato počne da zamuckuje na pitanja o cijeni kokaina na tržištu, iako bi kao ministar bezbjednosti to morao znati.

Petar Đokić napamet zna podatke o energetskim bilansima i solarnim kapacitetima RS, ali zato na pitanja o diplomi počne da se smijulji i izvrdava odgovor. I to na engleskom jeziku.

Goran Selak u po dana i noći zna odgovor na sve na što ne treba znati odgovor, ali zato na pitanje o kolegama s fakulteta „mora tetki da odnese lek“.

Darko Banjac u svako doba ima odrešit odgovor na bilo koje pitanje o osobama LGBT orijentacije, ali nema šanse da kaže „da li Ana Brnabić gaji tradicionalne vrijednosti“.

Milan Miličević će u svakom trenutku odgovoriti na pitanje „ko je kriv za lošu ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj i BiH“, ali nikako da odgovori „kako taj problem riješiti“.

Branislav Borenović zna „da li je PDP napravio grešku kada je izašao iz vlasti sa SNSD-om“, al' nije lud da prizna, pa zato na njega i ne odgovara.

Mladen Ivanić zna „da li je napravio grešku kada je PDP ostavio Borenoviću“, al' nije lud da prizna, pa zato na njega i ne odgovara.

Nebojša Radmanović je trenutno jedini aktivni političar koji zna odgovore na sva pitanja iz takmičenja Titovim stazama revolucije, a nije zgodno pitati ga „kada je posljednji puta bio ispred Suda BiH“.

Sredoje Nović zna odgovore na sva pitanja, jedino se zabroji kad ga upitate „koliko ima godina radnog staža“.

Zoran Tegeltija u fening će odgovoriti „koliko para je prikupila UIO“, ali nikome neće da kaže „zašto neće da kupi zgradu od Mile Radišića“.

Ostaviću da sami pogodite ko u sekundi zna odgovor na sljedeće pitanje: - „2.753.476 KM. Koliko je trećina?“

Igor Radojičić od 15. novembra 2020. godine kristalno jasno zna „ko su lisice koje kruže oko kokošinjca“, ali do dan-danas izbjegava da to jasno i nedvosmisleno kaže.

Saša Čudić zna lijepo odgovoriti „kako je biti Crnogorac u Banjaluci“, ali se skoro pa naljuti kad ga upitate „je l' teže biti ili ne biti“. 

Luka Petrović zna tačno „koliko para treba za pobjedu u Trebinju“, ali ne zna šta će ako slučajno izgubi izbore.

Ognjen Tadić zna „šta se desilo i ko je prosuo vodu kad su išle reklame u najpoznatijem TV duelu za predsjednika RS“, ali već deset godina sa velikim uspjehom izbjegava odgovor.

Srđan Amidžić kad god ga probudite zna odgovor na bilo koje pitanje o parama. Ne zna jedino nikome „podati“ ni marke.

Vladislav Vladičić u svako doba dana i noći zna „da li je tačno da se cijena struje obračunava tako da se to podijeli sa dva, po 250 jeftine i 250 skuplje nje ido 500 i po 150 ma 150 više preko 500...“, ali se zbuni kad ga upitate „možete li to ponoviti“.

P. S. Bobi jedini zna „čiji je svaki k.č. u Banjaluci na kojem se može ucrtati pet-šest spratova“, a mršti se na pitanja o zelenim površinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije