Kolumne

Ćušpajz, čorba i musaka

Ćušpajz, čorba i musaka
Foto: N.N. | Ćušpajz, čorba i musaka

U stranačkim kuhinjama pripremaju se jela koja će birački žiri ocijeniti 6. oktobra i donijeti odluku ko je najbolji kuvar.

Glavni kandidati za "zlatnu kutlaču" Banjaluke i mjesto šefa kuhinje u restoranu "Gradska uprava" su masterchef Draško s Petrićevca, kardiovaskularni kuvar Šobo s Paprikovca i Jelena, prva pregača grada na Vrbasu.

Masterchefu Drašku, koji je prije četiri godine imao veliku kuhinju, ove godine će u pripremi jela pomagati samo glavni kuvar PDP-a. U njegovom timu nema ni prvog kuvara SDS-a, ni hercegovačkog kulinarskog maga, ni banjalučkog majstora gulaša po nadimku Medo. Masterchef s Petrićevca se uzda u svoje nesumnjivo kulinarsko umijeće i brojne besplatne obroke koje je dijelio protekle četiri godine, a krišom polaže velike nade u to da njegovo jelo neće dosoljavati i kvariti Džejmi Oliver iz Bakinaca.

Kardiovaskularni kuvar Šobo najveću pomoć će imati od glavnog kuvara UKC-a, a u njegovom kulinarskom timu će biti lijevo orijentisani kuvari iz SP-a, velemajstor za pravljenje papica Goran Selak i šačica ljubitelja ruske kuhinje iz NPS-a. Gurmani iz Demosa uprkos očekivanjima još se nisu javno priključili njegovom timu, a nepoznato je i da li ga podržavaju kuvari iz DNS-a, iako se čini da ni on, ni ostali kandidati za "zlatnu kutlaču" ne očekuju previše od Nešićevih kuvara. Treba naglasiti da bez podrške Džejmija Olivera iz Bakinaca Šobo ne bi ni ulazio u kuhinju.

Prva pregača Banjaluke prije četiri godine je bila u timu masterchefa s Petrićevca, ali u međuvremenu su se žestoko posvađali oko glavnog jela, pa ove godine nastupa sa svojim timom. Pomoć u kuhinji pružaju joj najpoznatiji hercegovački kuvar koji sebe smatra najboljim, najvećim i jedinim pravim opozicionim kuvarom, zatim prvi kuvar banjalučkog SDS-a koji će biti zadužen samo da loži vatru, kao i majstor banjalučkog gulaša Medo koji se uzda da će svojim začinima osvojiti simpatije žirija.

Interesantno je da se ekipa Ujedinjenih kuvara do sada nije priključila nijednom timu i da otvoreno kritikuje kulinarske vještine svih kandidata. Nije isključeno da žele da vide šta pripremaju glavni kandidati za šefa kuhinje, pa će tek kada probaju njihova jela i osjete reakcije žirija odlučiti ko bi mogao biti najbolji šef kuhinje. Moglo bi se pokazati da je prvi kuvar US u pravu.

Osnovni sastojci Draškovog ćušpajza koji priprema masterchef s Petrićevca su:

- 750 g PDP-a

- puna zdjela besplatnih knjiga

- dvije kašike subvencija za vrtiće

- dvije šolje priključaka za vodu

- prstohvat građevinskih dozvola

- puna šaka parkova

- jedan Tvrtko

- jedan Kulin ban

- betona koliko god može stati

- regulacionih planova po želji

- dvije-tri zamjene zemljišta

- tajkuna preko mjere

- rukovet kratke pameti

- jedna šaka zaborava

- Drina trećina

- društvenih mreža za sve pare

- so i mljeveni crni biber

Priprema:

Sjediniti PDP koji se dinsta u različitim posudama, dodati besplatne knjige, subvencije za vrtiće, besplatne priključke za vodu i građevinske dozvole i sve objaviti na društvenim mrežama. Posoliti, pobiberiti i dinstati na što jačoj vatri uz stalno miješanje da ne zagori. Obavezno dodavati vodu (ako ima). Nakon što se dobro izdinsta, polovinu smjese istresti u vatrostalnu posudu, dodati punu šaku parkova, odozgo staviti Tvrtka i Kulin bana, poklopiti i staviti pola sata u rernu. U preostalu smjesu staviti beton, zamijenjeno zemljište, regulacione planove i tajkune, dodati rukovet kratke pameti, začiniti jednom šakom zaborava i ostaviti da se ohladi. Dok jelo ne bude gotovo, dekorisati sto motivima ćirilice i otići u crkvu, po mogućnosti u neku u kojoj nije bio glavni kuvar UKC-a. Uz glavno jelo obavezno servirati salatu, ali nipošto kupus(ište). Prije serviranja, izbaciti Drinu iz kuhinje.

Za Šobin gulaš koji priprema kardiovaskularni kuvar s Paprikovca potrebno je:

- bijeli mantil i stetoskop

- Ćurla

- 2,5 kg SNSD-a

- po 250 g SP-a i SPS-a

- 100 g sušenog Demosa

- prstohvat sirovog DNS-a

- sasvim malo NPS-a

- nekoliko stotina operacija

- jedna reanimacija pred kamerama

- dvije-tri zamjene zemljišta

- rebalans budžeta

- jedna zastava duginih boja

- jedno pakovanje stranih plaćenika i domaćih izdajnika

- cijeli NVO sektor

- pun šator lakovjernih

- mlako pivo

- društvenih mreža bez ukusa

- so i mljeveni crni biber

Priprema:

Obući bijeli mantil, staviti stetoskop oko vrata i Ćurli zabraniti da se primiče kuhinji. Cijeli SNSD staviti u veliki kazan, a koalicione partnere koji su se užilavili isjeći na što sitnije komade. Sve zajedno posoliti, pobiberiti i ostaviti da proključa, a nakon toga smanjiti kolo na dvojku. Tokom kuvanja, obavezno ubaciti dvije-tri zamjene zemljišta (mogu iste one koje je u svoje jelo stavio masterchef s Petrićevca), postepeno dodavati nekoliko stotina kardiohirurških operacija, a pred kraj ubaciti jednu reanimaciju pred kamerama i sve objaviti na društvenim mrežama (bljak), moleći se Bogu da čovjek preživi. Đaju zadužiti da masterchefu stalno maše ispred nosa zastavom duginih boja i plazi mu jezik, a ostale članove tima zadužiti da daju sve od sebe da rebalans budžeta zagori. Povremeno ubacivati strane plaćenike, domaće izdajnike i NVO sektor. Dok se čorba lagano krčka, otići i uslikati se sa Džejmijem Oliverom ispred Suda BiH. Gotovu čorbu servirati ispod šatora sa mlakim pivom. Umjesto deserta, poslužiti med iz Glamoča.

Za Jeleninu musaku potrebni su sljedeći sastojci:

- 700 g NF

- 200 g Za pravdu i red

- 100 g Banjaluka zove

- dio PDP-a

- nešto malo SDS-a

- što više razočaranih Draškom

- dvije-tri zamjene zemljišta

- jedna teniska dvorana

- pet-šest krivičnih prijava

- što više miliona

- velika rampa za tajkune

- najmanje jedan skriveni finansijer

- jedna šolja Draškovih neispunjenih obećanja

- jedan struk izgubljene nade

- sitno sjeckani Šmit

- jedan Adam i jedan Aleksandar

- so i mljeveni crni biber

Priprema:

U veliku posudu pomiješati NF, Za pravdu i red, Banjaluka zove, dio PDP-a, ostatak ostataka banjalučkog SDS-a i sve razočarane Draškom, posoliti, pobiberiti i dobro promiješati. Polovinu smjese istresti u vatrostalnu posudu i po njoj poredati dvije-tri kriminalne zamjene zemljišta, tenisku dvoranu, pet-šest krivičnih prijava, što više miliona i veliku rampu za tajkune, a u sredinu ubaciti skrivenog finansijera da se ne primijeti. Sve prekriti drugim dijelom smjese i staviti u rernu na 250 stepeni. Posebno umutiti jednu šolju neispunjenih obećanja, jedan struk izgubljene nade i sitno sjeckanog Šmita. Tom smjesom preliti jelo i vratiti u rernu još desetak minuta. Garnirati Adamom, ukrasiti Aleksandrom i servirati nezadovoljnima, ljutima i razočaranima nadajući se da će im se svidjeti više nego Draškov ćušpajz.

 

P. S. Bobi ne krije da najviše voli čorbu, a Sejma brat mudro ćuti i svoju čorbu muti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije