Intervju

Zoran Adžić (SNSD), kandidat za gradonačelnika Gradiške: Ekonomski razvoj u prvom planu

Zoran Adžić (SNSD), kandidat za gradonačelnika Gradiške: Ekonomski razvoj u prvom planu
Foto: N.N. | Zoran Adžić (SNSD), kandidat za gradonačelnika Gradiške: Ekonomski razvoj u prvom planu

Zoran Adžić, kandidat za gradonačelnika Gradiške, koji ovu funkciju obavlja osam godina, povjerenje građana za treći mandat nastoji izboriti insistiranjem na ekonomskom razvoju i investicijama. On naglašava da je u ovoj sredini, počev od 2017. godine, za izgradnju infrastrukture, privrednih kapaciteta, sportske dvorane, seoskih domova i ambulanti, vrtića, vodovoda, razvoj privrednih zona, utrošeno nešto manje od 105 miliona KM.

"Uporedo sa ovim aktivnostima radimo na stvaranju uslova za dolazak investitora iz drugih sredina u Republici Srpskoj i BiH, regiona, Evrope, pa i svijeta. U tu svrhu unaprijedili smo rad lokalne uprave i usvojili stimulativne mjere, što se, u praksi, pokazalo veoma efikasnim", naglašava Adžić.

NN: Koje konkretne mjere je usvojio ovaj grad na vratima BiH i po čemu ga to izdvaja od drugih sredina.

ADŽIĆ: U Gradišci u roku od sedam dana obezbjeđujemo lokacijske uslove, u roku od pet dana građevinsku dozvolu, a u roku od 15 dana upotrebnu dozvolu. Svjetska banka uvrstila je Gradišku u pet najpoželjnijih sredina za investiranje na zapadnom Balkanu. To jasno govori o našim uspjesima.

NN: Često insistirate na prednostima slobodnih ekonomskih i privrednih zona te značaju malih i srednjih preduzeća?

ADŽIĆ: Mala i srednja preduzeća u praksi pokazuju poslovni napredak zahvaljujući potezima grada, koji je umanjio komunalne takse i naknade. Na ovaj način od 2018. godine na računima ovih preduzeća ostalo je 300.000 KM. Gradska administracija je takse umanjila do 80 odsto. Za podsticaje širenja proizvodnje i nabavku osnovnih proizvodnih sredstava subvencije su do 20 odsto. Privredne zone će još više unaprijediti poslovanje, a takav prostor, projektovan blizu novog carinskog terminala u Čatrnji, biće nova i velika šansa za cijelu regiju. Za tu svrhu obezbijedili smo 400 hektara gradskog građevinskog zemljišta.

NN: Kakvi su poslovni efekti Privredne zone u Novoj Topoli koja je uveliko zaživjela?

ADŽIĆ: U sklopu kompletnog infrastrukturnog opremanja Gradiške fokus je na Privrednoj zoni u Novoj Topoli, koja je jedna od uređenijih u regionu. Tu su izgrađene moderne i funkcionalne saobraćajnice, infrastruktura, regulisano je prikupljanje i prečišćavanje vode i fekalija. Građevinsko zemljište je po simboličnim cijenama. Rezultati su vidljivi. Na tom području imamo brojna preduzeća i konstantnu izgradnju. To je mali grad u centru Lijevče polja.

NN: Možete li iznijeti konkretne podatke o uslovima investiranja u Privrednoj zoni u Novoj Topoli?

ADŽIĆ: Za preduzeća koja se bave proizvodnjom cijena građevinskog zemljišta je marka po kvadratu, a 50 KM za komercijalne trgovačke djelatnosti. U toj zoni imamo više od 20 velikih kompanija sa 2.000 radnika. Imamo po tri investitora iz Njemačke i Austrije i jednog iz Slovenije koji su u fazi pribavljanja građevinske dozvole i ulaze u realizaciju projekata.

NN: Gradiška ima spremne infrastrukturne projekte vrijedne 130 miliona evra, uključujući građevinske dozvole. U prethodnih nekoliko godina, prema Vašim navodima, utrošeno je 35 miliona evra grantova, to jest nepovratnog novca.

ADŽIĆ: To je rezultat našeg nastojanja da budemo u funkciji privrednika i građana, a ne da privrednici i građani budu taoci lokalne uprave.

NN: U kojim oblastima društvenog života su ove investicije i projekti najvidljiviji, kakvi su efekti?

ADŽIĆ: Efekti su vidljivi u svakom smislu i na cijelom području, naročito obrazovanju, zapošljavanju i boljim uslovima života na selu. Vizija gradske administracije je da Gradiška u svakom smislu postane mjesto poželjno za život. To se može postići ubrzanim privrednim razvojem, ali i stalnom brigom za životnu sredinu.

NN: Kojim zadacima ćete dati prioritet ukoliko pobijedite na izborima?

ADŽIĆ: Dugačak je spisak projekata koje smo osmislili u kontinuitetu, kao rezultat izučenih potreba i realnih mogućnosti. To su, pored ostalog, nastavak izgradnje komunalne i saobraćajne infrastrukture, podrška seoskom turizmu i ruralnom razvoju, sanacija javnih objekata, proširenje vodovoda na cijelo područje Lijevče polja, sanacija kanala i komunalne mreže, izgradnja još jednog objekta vrtića, rekonstrukcija Sokolskog doma, opremanje vatrogasne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije