Hronika

Mjesecima prijetio uglednoj porodici preko društvenih mreža

Mjesecima prijetio uglednoj porodici preko društvenih mreža
Foto: N.N. | Ugledna porodica mjesecima bila izložena sajber nasilju

SANSKI MOST - Ugledna porodica iz Sanskog Mosta je duže od dva mjeseca bila predmet sajber nasilja, kojeg je danonoćno, preko socijalnih mreža, vršila osoba A.U. (26) iz Goražda, a ovaj muškarac je uhapšen jučer od strane pripadnika Federalne uprave policije.

Tokom proteklog perioda on je kreirao više desetina korisničkih računa i sa njih slao ozbiljne prijetnje po sigurnost života i imovine, najprije na adresu jedne Sanjanke i njene porodice, a potom i njenom suprugu, te članovima njegove šire porodice.

"Nije se zaustavio samo na porodici, već je uznemiravao i koleginice moje kćerke šaljući svakakve poruke. Već duže od dva mjeseca preživljavamo pravi horor, uključujući zastrašivanje i ponižavanje od strane ovog nasilnika i širenje najmonstruoznijih laži o nama. Najprije je prijetio nama, potom porodici moga zeta i bilo je to zaista nepodnošljivo", ispričao je za "Nezavisne" otac djevojke, koji nije želio da im se otkriva identitet.

Dodaje kako je bio jako zabrinut za sigurnost kćerke i cijele porodice, ali istovremeno i nemoćan da se suprotstavi.

Kaže kako se sve to dešavalo u danima kada se njihova kćerka udavala u Sarajevo i kada je trebalo da budu srećni. Ističe kako je slučaj prijavio federalnoj policiji, ali da je istraga na početku bila veoma spora, a sajber nasilje nije prestajalo.

Ipak, policijski službenici su veoma ustrajno, savjesno i neumorno pratili digitalni trag koji je ovaj nasilnik ostavljao na društvenim mrežama i uspjeli su ga pronaći i uhapsiti. Laknulo nam je, policija sada dalje radi svoj posao i naravno da ovoj priči nije kraj", kaže naš sagovornik.

Ističe kako ne zna šta su motivi sajber nasilnika, jer ga njegova kćerka uopšte ne poznaje, te dodaje kako su sadržaji mnogih poruka bili zastrašujući, počevši od prijetnji klanjem i paljenjem imovine, do mnogobrojnih drugih. "Mislim da je ovim hapšenjem upućena i poruka drugim nasilnicima koji svoje frustracije na sličan način iskazuju preko društvenih mreža, da nisu nedodirljivi te da i sami mogu postati zvijezde medija kad budu uhapšeni i privedeni pravdi", kaže naš sagovornik.

Inače, prilikom hapšenja izvršeni su pretresi prostorija i pokretnih stvari koje koristi U.A. na području Goražda i on je nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, danas predat Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu direktno dovesti u vezu s izvršenjem navedenog krivičnog djela.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije