Hronika

U avgustu manje krivičnih djela, osim privrednog kriminala

U avgustu manje krivičnih djela, osim privrednog kriminala
Foto: Ustupljena fotografija | U avgustu manje krivičnih djela, osim privrednog kriminala

BANJALUKA- Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka u avgustu ocijenjeno je kao zadovoljavajuće i evidentriano je 10,4 odsto manje krivičnih djela, dok su povećana jedino ona iz oblasti privrednog kriminaliteta, kojih je više za 233,3 odsto u odnosu na isti period lani.

Rečeno je to na današnjoj pres konferenciji Policijske uprave Banjaluka, na kojoj su prezentovani rezultati rada ostvarenih u avgustu 2024. godine.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić,  rekao je da je od  129 krivičnih djela, koja su uglavnom manje društvene opasnosti rasvijetljeno 117 ili 90,7 odsto.

"Evidentriano je 10,4 odsto manje krivičnih djela, nego u uporednom periodu 2023. godine, kada su bila 144 krivična djela. Smanjenje se odnosi i na krivična djela po poznatom i nepoznatom izvršiocu", naveo je Vukelić.

Povećanje je jedino kod krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, kojih je više za 233,3 odsto, odnosno evidentirano je 10 krivičnih djela, a tužilaštvima je dostavljeno pet izvještaja protiv devet fizičkih lica.

Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelim iznosi 1 576 221 KM.

Načelnik Sektora kriminalističke policije, Slaviša Kojić pojasnio je da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 110 krivičnih djela, kojih je manje za 15,4 odsto u odnosu na uporedni period, te smanjenje teških krađa kojih je manje za 33,3 odsto što je, kako je naveo, rezultat preventivnog rada policijskih službenika.

Tokom avgusta nije bilo razbojništva niti je bilo prijava krađa vozila, a rasvijetljena je jedna krađa vozila iz jula.Takođe, pronađena su i dva vozila po potrazi Interpola.

Kada su u pitanju zloupotrebe droga bilo je 76 slučajeva, odnosno šest krivičnih djela i 70 prekršaja, a ukupno je oduzeto oko 1,8 kilograma marihuane, oko 50 grama kokaina, 54 tablete ekstazija i određena količina amfetamina.

Miroslav Đukić,  inspektor Sektora policije, rekao je da je bilo 99 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a narušavanja javnog reda i mira u većem obimu (pet i više lica) nije bilo.

"Broj saobraćajnih nezgoda je manji za 4,7 odsto u odnosu na upredni period i evidentirane su 463 saobraćajne nezgode, u kojima je jedna osoba nastradala. U okviru 18 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, iz saobraćaja su isključena 72 vozila, 356 vozača. Od toga 301 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, tri vozača zbog upravljanja pod dejstvom droga", pojasnio je Đukić.

On je apelovao učesnicima u saobraćaju da u skladu sa kampanjom Ministarstva unutrašnjih poslova "Nijedan više", poštuju zakonom propisana pravila, kako bi zaštitili svoj život i živote drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije