Hronika

Tužilaštvo predložilo jednomjesečni pritvor za Budimira

Tužilaštvo predložilo jednomjesečni pritvor za Budimira
Tužilaštvo predložilo jednomjesečni pritvor za Budimira

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, javlja novinar "Glasa Srpske" koji se nalazi na licu mjesta.

Tužilaštvo BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora za ukupno 9 osoba koje su uhapšene u jučerašnjim akcijama.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se četiri osobe uhapšene u akciji "Memori" sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašćen promet opojnim drogama.

"Biće predložen pritvor za pet osumnjičenih iz akcije 'Patriot' i 'Pravda'. Prijedlog pritvora biće upućen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića. Ovi osumnjičeni su u prisustvu advokata ispitani od strane istražnog tima Tužilaštva BiH. Oni su se branili ćutnjom osim Jurčevića, koji je iznio svoju odbranu", naveo je Grubešić.

On je naglasio da će Tužilaštvo BiH predložiti 30 dana mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo. Dodao je da će pritvor biti predložen i zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice, dodao je on.

"Riječ je o najopsežnijoj akciji u Postdejtonskoj BiH kada je riječ o koruptivnim djelima čiji su izvršioci visoki funkcioneri", rekao je Grubešić.

On nije otkrio gdje se trenutno nalaze osumnjičeni ali je kazao da je sad odluka na Sudu BiH koji treba u roku od 24 do 48 časova da se odredi prema prijedlogu Tužilaštva BiH.

Hadžić: Budimir se dobro drži

Advokat Ragib Hadžić je nakon jednoipočasovnog razgovora sa Živkom Budimirom rekao da su razmijenili neke podatke i činjenice koje su interesantne za odbranu.

"To ćemo iznijeti sutra, a dalje informacije u ovom trenutku ne bih iznosio", rekao je Hadžić.

Budimir se jako dobro drži, dodao je, "i to mi se dopada".

"On je ubijeđen da je u pitanju nešto sasvim drugo, a ne krivično djelo", rekao je Hadžić.

Upitan da li je posrijedi neki politički proces, Hadžić je rekao da će biti vremena da se razmotre i te stvari.

Istakao je da je krajnji rok da se Sud BiH odredi prema prijedlogu Tužilaštva sutra do 18 časova.

"Danas od 18 časova teče rok kada je riječ o Tužilaštvu BiH, a sutra do 18 časova treba da se održi ročište. U koliko će ono biti obavljeno obavijestiće nas sudija dežurni za prethodni postupak", kazao je Hadžić.

Budimir ne želi Karkinove usluge

Advokat Fahrija Karkin odustao je od odbrane Budimira, a umjesto njega u pravnom timu su Branka Praljak, Almin Dautbegović i Ragib Hadžić, advokat iz Zenice i potpredsjednik stranke Stranke pravde i pomirenja.

Predsjednik te stranke je Živko Budimir.

"Ragib Hadžić je ušao u zgradu Tužilaštva BiH kako bi preuzeo Budimirovu odbranu", javlja reporter "Glasa Srpske".

Hadžić je rekao da će u Tužilaštvu obaviti razgovor sa Budimirom, te da će nakon tog razgovora "znati više nego što sada zna".

"U ovm trenutku ne bih govorio o ovom slučaju. Poprilično stvari iz ovog slučaja se zna", rekao je Hadžić.

Odgovarajući na pitanje zašto se Budimir branio ćutnjom kazao je da se juče tako branio, a da li će to biti ubuduće vidjeće se.

Saznajemo da Tužilaštvo BiH Budimira tereti po dvije osnove.

Jedna je sumnja da je primao mito za pomilovanja, a Tužilaštvo BiH insistira kako je on na osnovu Zakona u pomilovanju FBiH trebao tražiti i saglasnost dva potpredsjednika FBiH.

Međutim u članu 2. tog zakona precizira se da će predsjednik FBiH Živko Budimir prije donošenja odluke samo obaviti konsultacije sa potpredsjednicima.

Komisija za pomilovanja federalnog ministarstva pravde koju vodi Hidajet Halilović uputila je prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac. Međutim, ministar pravde FBiH Zoran Mikulić kazao je da Budimir nije bio obavezan da potpiše prijedlog i da je "odluka bila njegova".

Advokat Fahrija Karkin izjavio je "Glasu Srpske" da je do prije sat vremena bio advokat Živka Budimira.

"Živko Budimir mi je lično rekao da ne želi da ga ja više zastupam. Prije sat vremena sam se čuo sa tužiocem Olegom Čavkom i pitao da li mogu da posjetim svog klijenta oko 16 časova. On je rekao da nema nikakvih problema i ja sam otišao na porodični ručak", istakao je Karkin.

Prije sat vremena zvala me je tužilac Dijana Kajmaković i rekla mi kako "moj klijent želi da se čuje sa mnom", dodao je.

"Razgovarao sam sa Budimirom i on mi je zahvalio na dosadašnjem zastupanju. Dok je bio u SIPA bio sam mu dobar advokat, a sada kada je došao u Tužilaštvo više nisam", kazao je Karkin. "Ne znam šta se u roku od sat vremena dogodilo pa da odustane od mene."

Vezana vijest:

Budimir predat Tužilaštvu BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije