Hronika

Siniša Petrić ipak još neće biti izručen BiH

Siniša Petrić ipak još neće biti izručen BiH
Foto: Pixabay | Siniša Petrić ipak još neće u BiH

SARAJEVO – Siniša Petrić zvani Zenica, koji je prema ranijim planovima, danas trebao da bude izručen BiH, i dalje ostaje u Španiji, jer je njegovo izručenje ponovo odgođeno i u ovom trenutku se ne zna kada će to biti realizovano.

Petrić, koji u Španiji izdržava kaznu zatvora od 15 godina, trebalo je da stigne u BiH još 17. januara, a da nakon toga bude prebačen u Foču na izdržavanje zatvorske kazne, ali je tada rečeno da se sve pomjera za 2. februar.

Razlog prolongiranja izručenja, podsjetimo, zvanično nikada nije saopšten, ali je nezvanično procurila tvrdnja da je, navodno, učestvovao u incidentu u zatvoru u Španiji.

Podsjećanja radi, Petrić je osuđen pred Nacionalnim sudom Španije za dva krivična djela. Za organizovani kriminal dobio je zatvorsku kaznu od pet godina, a za posjedovanje ratnog arsenala i vatrenog oružja na još deset godina zatvora, a ove kazne se odnose na počinjena krivična djela u Španiji i Srbiji.

Sa njim su tada osuđeni i pripadnici "zemunskog klana" Luka Bojović i Vladimir Milisavljević.

Petrić je nakon presude, zatražio da ostatak zatvorske kazne izdržava u BiH, a Okružni sud u Banjaluci saopštio je ranije da je donio rješenje kojim priznaju presudu španskog pravosuđa jer su ispunjeni zakonski uslovi, kao i uslovi iz međunarodnih ugovora. Na taj način, sud je prihvatio da Petrić ostatak zatvorske kazne izdržava u BiH.

Petrića pravosudni organi u regiji poznaju i te kako dobro.

Naime, on je 1995. godine bio osuđen na doživotni zatvor u Subotici, zbog teških slučajeva razbojništva u sastavu kriminalne grupe, koja je prema pisanju medija u Srbiji, masakrirala čak 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj.

Međutim, Vrhovni sud Srbije 1997. godine preinačio je tu presudu u 15 godina zatvora, piše ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije