Hronika

Sead Miljković pred američkim sudom izjasnio se da nije kriv

Sead Miljković pred američkim sudom izjasnio se da nije kriv
Foto: Pixabay | Sead Miljković pred američkim sudom se izjasnio da nije kriv

IST RIDŽ - Sead Miljković, koji je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama, izjasnio se da nije kriv po tri tačke optužnice koje ga terete da je na prevaru došao do američkog pasoša, stoji u saopštenju federalnog suda.

Naime, Miljković, koji je u SAD živio pod prezimenom Dukić, uhapšen je 6. juna u Ist Ridžu. Sead Dukić je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom u maloj kući u Tenesiju. Međutim, 6. juna u njegovu kuću upadaju imigracioni policajci na osnovu naloga za pretres i optužnice u kojoj se navodi da se on ne preziva Dukić, nego Miljković, i da je na Interpolovoj crvenoj listi jer ga Bosna i Hercegovina tereti za ratne zločine.

Iako je možda mogao da promijeni ime, nije mogao da promijeni ni lice ni otiske prstiju, a prema američkom Odeljenju za nacionalnu bezbjednost (DHS), njegovi biometrijski markeri pomogli su u potvrđivanju njegovog pravog identiteta.

On je, u međuvremenu, platio kauciju od 30.000 dolara dok čeka bilo daljnje odluke pravosuđa.

Inače, danas je suočen sa optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američki pasoš, što je on odbacio. Njegovi advokati Džejni Varnel i Brajan Hos u izjavi za američke medije su rekli da je ova optužnica potpuno očekivana i da tu nije bilo iznenađenja.

Inače, mediji podsjećaju da je 1990-ih pod imenom Miljković čak dva puta pokušao ući u SAD. Uspio je iz trećeg puta 1999. godine koristeći prezime Dukić.

Kako su ranije prenijeli mediji, posljednjih mjeseci su razne agencije vršile nadzor nad njegovom kućom, sa službenicima na terenu, te uz pomoć carinske i granične zaštite. Na ulici je postavljena i nadzorna kamera, pošto su agenti posmatrali osumnjičenog kako se vozi do i iz kuće. Inače, u momentu hapšenja Dukić, tj. Miljković spremao se da sa suprugom otputuje na odmor u Meksiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije