Hronika

Ramo Isak najavio nova hapšenja

Ramo Isak najavio nova hapšenja
Foto: CIN/Arhiva | Ramo Isak najavio nova hapšenja

Bivši direktor Autocesta Federacije BiH Elmedin Voloder i drugi predstavnici nekadašnje uprave osumnjičeni su za visoko koruptivna djela i to pri izgradnji dionice autoputa.

Zbog sumnji na udruživanje, zloupotrebu položaja, odavanje poslovnih tajni, pranje novca i pomaganje, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona aktivnu istragu pokrenulo je u junu. Rezultat istrage nova akcija Federalne uprave policije.

“Izvršeni su pretresi na 9 lokacija u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu, kojom prilikom je slobode lišeno pet lica zbog sumnji u izvršenje koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa”, rekao je portparol FUP-a Emil Sućeska.

Uz Volodera slobode su lišeni i Marijan Nikolić, Boris Zekić, Reuf Kadrić i biznismen Mustafa Musabegović. Nakon završetka obrade u Federalnoj upravi policije bit će predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Da će biti predložene mjere pritvora, jer je riječ o visokoj korupciji smatraju i u FUP-u, ali i odbrani,.

Iz Tužilaštva reakciju najavljuju nakon što lišene slobode ispitaju.

“Kad dobijete iznose nećete se dobro osjećati ni vi”, rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

No odbrana tvrdi da za pritvorom potrebe nema, jer je prema njihovim saznanjima istraga skoro okončana a dokumentacija pribavljena, te kažu da nema razloga zbog kojih bi osumnjičeni bili u pritvoru, jer istragu, kažu, ne mogu ometati. Također, Voloderova odbrana uz objašnjenje o kojem dijelu dionice je riječ kaže da se njegov klijent tereti za djela udruživanja i pomagannja drugom da stekne korist. Sve te sumnje Voloder pri ispitivanju negirao.

“Radi se o nekoj deponiji u blizini Žepča i ekproprijaciji te zemlje gdje je Elmedin postupao isključivo kao direktor preduzeća koje je tada vodio. I ono što je njemu u statutu i prema aktima preduzeća obaveza. Par stotina hiljada maraka je vrijednost zemlje. Voloder je danas rekao da smatra da ništa od toga što mu se stavlja na teret nije počinjeno. Njegova je uloga tu tek na kraju kada donosi i potpisuje odluku koju je organ, uprava donijela.”, rekao je dvokat Nermin Vila.

Iz Federalne uprave policije ponosni su na ovu akciju. Najavljuju i nove sve s ciljem borbe protiv korupcije.

“Ovo nije jedini predmet imamo još veliki broj predmeta koji se trenutno sada rade i ubrzo će biti još ovakvih, sličnih većih akcija gdje će sigurno vidjeti da Federalna uprava policije opravdava u potpunosti svoje i postojanje i svoj rad”, poručio je Isak.

Direktor FUP-a Vahidin Munjić poručuje da će Federalna uprava policije i u narednom periodu ostati “fokusirana na dokumentovanju i istraživanju predmeta visoke korupcije”.

Uz najave novih akcija Landfill tako se privodi kraju. Osumnjičeni čekaju nalog Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a nakon toga ukoliko budu predložene određene mjere osumnjičenima o njima će odlučivati Kantonalni sud u Zenici. Izgleda tek tada će javnosti biti obznanjene cifre o kojima se već godinama špekulisalo, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije