Hronika

Presreo mejl banjalučke i njemačke firme pa "skinuo" 15.620 evra

Presreo mejl banjalučke i njemačke firme pa "skinuo" 15.620 evra
Foto: Arhiva | Presreo mail banjalučke i njemačke firme pa "skinuo" 15.620 evra

BANJALUKA – Banjalučka policija sumnjiči M.Y, državljanina Turske, da je presreo elektornsku poštu, te izmjenio instrukcije za plaćanje između firmi iz Banjaluke i Njemačke i pa ih ojadio za 15 620 evra.

Naime, pripadnici Policijske uprave Banjaluke podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj protiv M.Y. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo kompjuterska prevara.

M.Y. se sumnjiči da je u toku marta 2024. godine, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi presreo elektornsku poštu, te izmjenio instrukcije za plaćanje između pravnih lica iz Banjaluke i Republike NJemačke i na taj način stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 15.620 eura.

"Policijska uprava Banjaluka upućuje apel građanima da povećaju pažnju i oprez, te da ukoliko prilikom komunikacije putem elektornske pošte posumnjaju da se radi o prevari, prije svega telefonski ili na neki drugi način, kontaktiraju pošiljaoca i na taj način provjere vjerodostojnost podataka. U slučaju zaprimanja sumnjive elektronske poruke odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu. Takođe, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet je istakla listu banaka u inostranstvu sa podacima (IBAN/SWIFT) putem kojih su najčešće vršene prevare", navode iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije