Hronika

Preko šifrovanih poruka državljanina BiH došli do droge vrijedne 4,5 miliona evra

Preko šifrovanih poruka državljanina BiH došli do droge vrijedne 4,5 miliona evra
Foto: Pexels | Ilustracija

KUFŠTAJN – Tirolska policija na današnjoj konferenciji za štampu predstavila je veliki uspjeh svojih službenika koji su nakon kompleksne dvogodišnje istrage uspjeli da razbiju narko-klan i uhapse 19 osoba.

Kako prenose austrijski mediji, čitava istraga započela je od dojave iz 2022. godine da u Kufštajnu državljanin Bosne i Hercegovine (39) aktivno radi sa kokainom i marihuanom, te da koristi kriptovani telefon. Upravo ova dojava bila je polazna tačka za tirolsku policiju koji su uz pomoć servera, koji je godinu dana prije zaplijenila francuska policija, ušla u kompleksan proces dešifrovanja poruka i praćenja traga koji je jasno vodio do tirolskog Kufštajna. Inače, kako navode policijski službenici, obim podataka koji su dobili sa servera je bio ogroman i tokom ovih godina su pregledali čak 70.000 šifrovanih poruka.

Za njih je to bilo kao da traže iglu u plastu sijena. Ali, detaljnom istragom došli su do 19 osoba koje su povezane u ovu narko-grupu i uspjeli su da zaplijene 35 kilograma kokaina i 120 kilograma kanabisa. Ulična vrijednost ove droge je 4,5 miliona evra.

Istražioci su otkrili da su četiri osumnjičena bila na čelu grupe: državljanin BiH, dva Hrvata i jedan Austrijanac. Svi oni su dobi od 28 do 39 godina. Od 19 uhapšenih, dvije su žene.

Posljednja hapšenja desila su se prije par dana kada su dva člana ove grupe doputovala sa Kariba sa drogom: „Oni su preko Nizozemske i Minhena došli do Austrije. Zapravo, riječ je o tzv. mulama, koji su gutali kesice kokaina i tako ga prenosili“, rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije