Hronika

Oglasilo se Ministarstvo o pucnjavi ispred škole u Sarajevu

Oglasilo se Ministarstvo o pucnjavi ispred škole u Sarajevu
Foto: Screenshot/Facebook/Srednja škola metalskih zanimanja Sarajevo | Oglasilo se Ministarstvo o pucnjavi ispred škole u Sarajevu

SARAJEVO - Uz želje za što brži oporavak učenika koji je jutros povrijeđen u incidentu ispred Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu i Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da najoštrije osuđuju svaki vid nasilja.

U narednom koraku, kako navode, Ministarstvo će se pobrinuti da stručne službe škola pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja/neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika.

"Ministarstvo će od škole zaprimiti detaljne informacije kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika. Pored toga, ispitat će se i efikasnost postojećih sigurnosnih protokola i, ako bude potrebno, implementirati dodatne mjere za poboljšanje sigurnosti", dodaju iz resornog ministarstva.

Kako ističu, problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referentnih mehanizama u zajednici, te će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes učenika, prenosi Avaz.

Iz Ministarstva su apelovali na medije da se zaštiti identitet maloljetnih učenika sudionika. Takođe, apelovali su i na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom o važnosti sigurnosti i nenasilnog rješavanja sukoba, te da potraže pomoć i podršku stručnih lica u školi u rješavanju izazova sa kojima se suočavaju u roditeljstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije