Hronika

O kazni za odbjeglog Miškovića odlučuje Okružni sud u Banjaluci

O kazni za odbjeglog Miškovića odlučuje Okružni sud u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | O kazni za odbjeglog Miškovića odlučuje Okružni sud u Banjaluci

BANJALUKA - Odbjeglom Ivici Miškoviću (65), koji je u Osnovnom sudu u Banjaluci osuđen za pedofiliju, a onda pobjegao iz sudskih prostorija i prebjegao u Hrvatsku, slijedi drugostepeni postupak u Okružnom sudu u Banjaluci, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

"Protiv navedenog lica je i dalje na snazi rješenje kojim je određen pritvor, te je raspisana međunarodna potjernica, a predmet se nalazi u fazi drugostepenog postupka, odnosno odlučivanja po žalbama kod Okružnog suda Banjaluka", rečeno nam je iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Iz Okružnog suda u Banjaluci su za "Nezavisne novine" potvrdili da im je predmet dostavljen po žalbama Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i branioca optuženog.

Međutim, za sada ostaje nejasno da li Okružni sud u Banjaluci u konkretnom slučaju može donijeti drugostepenu presudu budući da je optuženi nedostupan našem pravosuđu.

"Ostale informacije u vezi sa navedenim predmetom vam nismo u mogućnosti dati u ovom trenutku, s obzirom na to da je postupajući sudija na godišnjem odmoru", kazali su nam iz Okružnog suda u Banjaluci.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, po čijoj je optužnici Mišković u prvostepenom postupku oglašen krivim, potvrđuju da su se žalili.

"Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 17. januara 2024. godine uložilo žalbu na presudu Osnovnog suda u Banjaluci i to zbog odluke o kazni", kaže za "Nezavisne novine" Mira Miletić, sekretar Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Na potezu je, dakle, Okružni sud u Banjaluci, a u međuvremenu prvostepeni sud može samo da čeka.

"Osnovni sud u Banjaluci je preduzeo sve mjere u skladu sa Zakonom o Krivičnom postupku, odnosno protiv navedenog lica je zatraženo izručenje putem Ministarstva pravde BiH te su na taj način iscrpljene pravne mogućnosti koje je sud imao na raspolaganju", kazali su nam iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Na taj način potvrđene su ranije tvrdnje "Nezavisnih novina", prema kojim je BiH izgubila sve šanse, što znači da osuđeni pedofil ostaje u Hrvatskoj.

Mišković je, podsjetimo, pobjegao 7. novembra 2023. iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije, a ovaj sud je sutradan donio naredbu o raspisivanju potjernice.

Zasad nije poznato ni da li se snašao i u Hrvatsku prešao preko nekog graničnog prelaza, ili je pronašao ilegalnu rutu, te preplivao Unu ili Savu, mada je upitan takav scenario, budući da ima problem s koljenom i vještački kuk. Ili, možda ga je, opet, neko prevezao čamcem. Ni tu mogućnost još niko ne isključuje.

Ivica Mišković, kako je saopštila zagrebačka policija, lociran je na području Zagreba, ali nije uhapšen i sada slobodno šeta glavnim gradom Hrvatske, a uspio je stići i do jedne novinske redakcije i ispričati kako je prevario kompletan bh. pravosudno-policijski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije