Hronika

Novi detalji o islamisti bh.korijena: Roditelji prijavili njegov nestanak

Novi detalji o islamisti bh.korijena: Roditelji prijavili njegov nestanak
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Novi detalji o islamisti bh.korijena: Roditelji prijavili njegov nestanak

BEČ, MINHEN– Nakon što je juče spriječen teroristički napad u centru Minhena, a čiji je neposredni izvođač trebao biti Emrah I. (18), Austrijanac bh.korijena, mediji objavljuju nove detalje o njegovom životu, ali i o samom danu kada je planirao izvesti napad.

Kako prenosi njemački tag24.de, Emrah I. je u ponedeljak počeo da radi na novom radnom mjestu. Međutim, kako se u četvrtak nije pojavio na poslu, njegovi roditelji su kontaktirali policiju i prijavili njegov nestanak. Sve to se dešavalo u momentu pucnjave u Minhenu, o kojoj roditelji nisu ništa znali.

U saopštenu austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova stoji da je njegov otac navodno imao osjećaj da Emrah ima određenih psihičkih problema, zbog čega je nastojao da stupi u kontakt sa psihologom.

Prema informacijama austrijskih medija, Emrah I. nije smatran “klasičnim teroristom”, sve do prošlog proljeća redovno je pohađao srednju školu gdje su ga smatrali dobrim i inteligentnim đakom.

Franc Ruf, direktor za javnu bezbjednost pri austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da Emrah I. oružje, tačnije jednu stariju verziju karabina, kupio dan prije planiranog napada od jednog kolekcionara kojeg je kontaktirao preko onlajn platforme.

Oružje je platio 350 evra, bajonet 50 evra te municiju još dodatnih 50 evra.

Podsjetimo, Emrah I. je osumnjičen za pucnjavu u blizini izraelskog konzulata u Minhenu, a ubijen je u razmjeni vatre sa policijom.

Osumnjičeni se juče dovezao do Dokumentacionog centra nacionalsocijalizma, otvorenog 2015. noseći staru verziju karabina i potom pucao na obližnju policijsku stanicu.

Incident se desio na godišnjicu napada tokom Olimpijade 1972. kada su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije