Hronika

"Nezavisne" saznaju: Očekuje se hapšenje Dejana Kusturića

"Nezavisne" saznaju: Očekuje se hapšenje Dejana Kusturića
Foto: N.N. | "Nezavisne" saznaju: Očekuje se hapšenje Dejana Kusturića

BANJALUKA – Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, biće uhapšen danas u akciji "Luna" koju sprovodi Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi, saznaju "Nezavisne novine".

Kako je za "Nezavisne novine" rekao izvor iz SIPA Kusturić će biti lišen slobode, a o eventualnom pritvoru biće odlučeno naknadno.

"SIPA i MUP RS po naredbi Republičkog javnog tužilaštva rade zajedno, vrše se pretresi i izuzima se dokumentacija. Kusturić će biti lišen slobode da tužilac uzme izjavu. Za sve ostalo biće izdato saopštenje", rekao je izvor "Nezavisnih novina".

Iz FZO Republike Srpske za "Nezavisne novine" su rekli da će se o ovom slučaju oglasiti u toku dana.

Povezana vijest:

SIPA pretresa Fond zdravstvenog osiguranja u Banjaluci

Kusturić je, podsjećamo, obuhvaćen akcijom koju od jutros vodi SIPA i u kojoj su pretresene prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i prostorije firme "Medietik" u Banjaluci, zbog, kako je ranije potvrđeno "Nezavisnim novinama", ispitivanja sklopljenih milionskih ugovora FZO sa firmom "Medietik" tokom pandemije virusa korona.

Pored toga,  navodno je pretresena i kuća u kojoj Kusturić živi, a to je informacija koju su prenijeli pojedini mediji.

Da su pretreseni stambeni objekti, potvrđeno je iz SIPA, iz koje je saopšteno da se u operativnoj akciji "Luna" pretresaju poslovni i stambeni objekti i pokretne stvari na više lokacija na području Banjaluke.

"Pretresi  se vrše  po nalogu Okružnog suda u Banjaluci i pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", naveli su iz SIPA.

Kada je u pitanju Dejan Kusturić, on je već osam godina na čelu Fonda zdravstvenog osiguranja RS i tako kao v. d. direktor.

Na ovu poziciju imenovan je u novembru 2016. godine, kada je zamijenio dotadašnjeg direktora Fonda Darka Tomaša, koji je na izborima te godine izabran za načelnika Prnjavora.

Ono što ovoj priči daje dodatnu dozu zanimljivosti, jeste da se prije nekoliko dana u pojedinim medijima pojavila informacija da bi moglo doći do smjene na čelu direktorske pozicije u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako je tada objavio portal AloOnline.ba, Kusturića bi mogao da zamijeni Nikola Šobot, šef Klinike za kardiohirurgiju UKC RS i kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke na nedavno održanim lokalnim izborima.

Isti medij prenio je da bi imenovanje Šobota moglo da uslijedi u trenutku kada se FZO suočava sa mnogobrojnim izazovima, uključujući smanjen priliv sredstava i rastuće troškove za zdravstvenu zaštitu.

Odmah nakon toga, objavljeno je da je Šobot demantovao ove informacije.

Vezane vijesti: 

Detalji pretresa FZO RS: Pod lupom ugovori sa firmom "Medietik" (VIDEO)

Na meti istražilaca i Dejan Kusturić (VIDEO)

SIPA pretresa firmu "Medietik" (FOTO, VIDEO)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije