Banja Luka

Naređena obustava izmjene regulacionog plana "Centar aleja" u Banjaluci

Naređena obustava izmjene regulacionog plana "Centar aleja" u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Naređena obustava izmjene regulacionog plana "Centar aleja" u Banjaluci

BANJALUKA - Republička urbanističko-građevinska inspekcija naredila je Odjeljenju za prostorno uređenje grada Banjaluka da obustavi izmjene dijela Regulacionog plana "Centar aleja" zbog utvrđenih nepravilnosti.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je inspekcijskom kontrolom utvrđeno da predmetni plan nije u skladu sa dokumentom višeg reda, odnosno sa važećim Prostornim planom grada, dok važeći gradski Urbanistički plan ne tretira predmetno područje.

Najznačajnija promjena koja je uočena u predmetnom regulacionom planu jeste što je prema važećem regulacionom planu planirana izgradnja predškolske ustanove i osnovne škole sa sportskim terenima, dok se izmjenom potpuno ukida objekat škole sa sportskim terenima, a predviđa izgradnja stambeno-poslovnog objekta, dok je objekat predškolske ustanove znatno umanjen, kako gabaritima, tako i spratnošću.

Važeći Prostorni plan je u tekstualnom dijelu jasno definisao potrebu izgradnje objekta osnovne škole u naselju Centar aleja, dok se novim planskim rješenjem on potpuno ukida.

Ovo je u suprotnosti sa odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju kojim je propisano da dokument prostornog uređenja nižeg reda, odnosno užeg područja mora biti usaglašen sa dokumentom prostornog uređenja višeg reda, odnosno šireg područja, a dokumenti susjednih područja moraju da se međusobno usaglašavaju.

Takođe, u postupku donošenja regulacionog plana nisu predočeni odgovori nosioca izrade plana u pisanoj formi na prijedloge, primjedbe i mišljenja pristigla tokom javnog uvida.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije